ГоловнаСвіт

Джонсон: Росія недооцінила реакцію світу на отруєння Скрипаля

"По всьому світу, на трьох континентах, з'явилися країни, готові сказати: досить!"

Джонсон: Росія недооцінила реакцію світу на отруєння Скрипаля
Фото: EPA/UPG

Голова британського МЗС Боріс Джонсон заявив, що Росія недооцінила міжнародну реакцію на отруєння колишнього російського шпигуна у Великобританії, провину за яке покладають на Москву.

Про це він сказав 28 березня, виступаючи на пасхальному банкеті мера Лондона. Промова Джонсона оприлюднена на сайті міністерства.

"Очевидно, що Кремль недооцінив силу міжнародної єдності. Якщо вони думали, що світ став настільки черствим і цинічним, що його не турбує застосування хімічної зброї в мирному Солсбері. Якщо вони думали, що нікому немає діла до страждань Сергія і Юлії Скрипалів або що ми залишимося байдужими до такого необачного і презирливого зазіхання на громадську безпеку, через яке ще 39 осіб звернулися по медичну допомогу. Якщо вони думали, що ми настільки морально слабкі, настільки залежні від вуглеводнів, настільки боїмося ризиків і боїмося Росії, що не посміємо відповісти. То тепер вони отримали відповідь", - заявив Боріс Джонсон.

Британський міністр заявив, що "від душі вдячний" тим 27 країнам, які приєдналися до висилки російських дипломатів.

"Я впевнений, що видворення дипломатів - це кристалізація наших спільних почуттів. Коли роки роздратування і провокацій сягнули межі і по всьому світу, на трьох континентах, з'явилися країни, готові сказати: досить!" - сказав Джонсон.

Нагадаємо, 4 березня Сергія Скрипаля і його дочку Юлію виявили непритомними в місті Солсбері. Прем'єр Британії Тереза Мей назвала "вкрай ймовірною" причетність Росії до отруєння Скрипаля бойовою отруйною речовиною "Новачок".

Російська влада пояснень щодо "Новачка" так і не дала, але заявила про "український слід" речовини, про те, що "Новачок" випускали у Великобританії, США, Чехії та Швеції, а зберігали в країнах Балтії. Також в МЗС РФ заявили, що британська влада "зрежисувала" отруєння Скрипаля.

14 березня Великобританія видворила 23 російських дипломатів у зв'язку з цим інцидентом. З 26 березня до неї приєдналися 27 союзників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram