ГоловнаСвіт

Капіталізація Tesla в березні впала майже на $15 млрд

Акції компанії подешевшали приблизно на 25% з початку місяця.

Капіталізація Tesla в березні впала майже на $15 млрд
Tesla
Фото: EPA/UPG

Капіталізація американського виробника електромобілів Tesla за місяць скоротилася на 14,65 млрд на тлі посилення стурбованості інвесторів з приводу нестачі готівки в компанії, а також через скандал з аварією її електромобіля.

Про це пише "Прайм" із посиланням на дані торгів.

Акції компанії подешевшали приблизно на 25% з початку місяця. В обігу перебуває 168,919 млрд акцій компанії. Зважаючи на цю кількість і ринкову вартість паперів, її капіталізація за місяць впала до 43,296 мільярда доларів з 57,949 млрд. Як додає агентство Market Watch, таке місячне зниження стало найбільш різким за всю історію торгів компанії. У річному вираженні зниження вартості Tesla становило 7,5%.

Засновник і генеральний директор компанії Ілон Маск, який володіє приблизно 19,9% її акцій, у результаті здешевлення її вартості втратив приблизно 3 млрд доларів.

У вівторок рейтингове агентство Moody's знизило рейтинг корпоративної заборгованості Tesla до "B3" з "B2". Аналітики агентства зазначили, що компанії доведеться провести велику, короткострокову докапіталізацію, якщо вона хоче погасити заборгованість і уникнути дефіциту ліквідності. Було вказано на великий негативний грошовий потік (FCF) Tesla і швидкий термін погашення бондів компанії.

Декількома днями раніше, в п'ятницю, на трасі Highway 101 в штаті Каліфорнія сталася аварія за участю електромобіля компанії Tesla Model X. Кросовер не впорався з керуванням і врізався у відбійник, після чого загорівся і вибухнув. Водій машини загинув. Цієї середи американська Національна рада з безпеки на транспорті (NTSB) почала розслідування аварії. Регулятор відзначив, що залишається невідомо, чи був Model X у режимі автопілота. На цьому тлі акції компанії дешевшали на 8% у вівторок і в середу.

Американська компанія Tesla Motors була заснована в 2003 році як розробник і виробник електромобілів і технологій, пов'язаних з ними. Штаб-квартира компанії розташована в Пало-Альто, штат Каліфорнія, США. Крім електромобілів, компанія за власною технологією виробляє батареї і електродвигуни та продає іншим автомобільним компаніям, зокрема - Toyota і Daimler.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram