ГоловнаСвіт

НАТО анулювало акредитацію сімох російських представників

Ще три запити на акредитацію відхилено.

НАТО анулювало акредитацію сімох російських представників
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг
Фото: EPA/UPG

Генсек НАТО Єнс Столтенберг у вівторок оголосив про те, що акредитацію сімох російських представників при альянсі буде відкликано в рамках дипломатичних заходів, що вживаються європейськими країнами щодо Росії у зв'язку з замахом на шпигуна-перебіжчика Сергія Скрипаля в Великобританії.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

"Я сьогодні анулював акредитацію сімох представників російської місії в НАТО", - заявив Столтенберг, додавши, що також НАТО не затвердить три запити на акредитацію від Росії.

НАТО вже видворяло дипломатів з російського постпредставництва. У квітні 2009 року керівництво альянсу оголосило про позбавлення акредитації старшого радника і аташе постпредставництва. Їх звинуватили "у веденні шпигунської діяльності, не сумісною зі статусом дипломата". Російська сторона назвала ці звинувачення надуманими і провокаційними і як крок у відповідь позбавила дипломатичної акредитації двох співробітників інформаційного бюро НАТО в Москві.

Крім того, в 2015 році НАТО наказало постпредставництву Росії поряд з іншими делегаціями країн-партнерів у штаб-квартирі альянсу скоротити чисельність місії до 30 штатних одиниць. Росія виконала вимогу цієї директиви, разом з тим, назвавши цей крок НАТО відлунням "холодної війни". До цього чисельність штату російського постпредставництва становила близько 50 осіб.

Таким чином, після останнього рішення Столтенберга російська місія скоротиться до 20 осіб.

Нагадаємо, в понеділок, 26 березня, близько 20 держав світу синхронно оголосили про вислання російських дипломатів, які займалися розвіддіяльністю, 27 березня ще кілька країн приєдналися до цієї акції. Нова Зеландія не змогла знайти, кого би вислати, але підтримала акцію. Великобританія, на території якої сталося отруєння російського шпигуна-перебіжчика Сергія Скрипаля, назвала це демонстрацією єдності Заходу перед обличчям російської загрози. Британія оголосила про вислання 23 дипломатів з Росії ще 14 березня.

Перехожі виявили Сергія Скрипаля та його доньку Юлію на лавці в Солсбері 4 березня. Влада Великобританії вважає, що їх отруїли бойовою нервово-паралітичною речовиною класу "Новачок", яку виробляють у Росії (її розробка почалася в СРСР), і що за цим нападом з високою ймовірністю стоїть Росія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram