ГоловнаСвіт

США і 14 країн ЄС вирішили вислати російських дипломатів (оновлено)

Україна підтримала ініціативу країн Заходу.

США і 14 країн ЄС вирішили вислати російських дипломатів (оновлено)
Фото: Global Look Press/Christa Eder

Країни Заходу синхронно оголосили про висилку російських дипломатів через отруєння в Британії Сергія Скрипаля та його дочки.

Так, влада США ухвалила рішення вислати з країни 60 російських дипломатів, а також закрити російське генконсульство в Сіетлі. Йдеться про 48 співробітників посольства і 12 членів постійного представництва РФ при ООН у Нью-Йорку. Відповідно до припису, вони повинні покинути країну протягом тижня.

Канада висилає чотирьох співробітників посольства і генконсульства.

Як заявив голова Європейської Ради Дональд Туск, 14 країн ЄС вжили дипломатичні заходи щодо РФ у справі Скрипаля. "Уже сьогодні 14 країн ЄС вирішили вислати російських дипломатів", - сказав він журналістам.

Франція, Польща, Німеччина вишлють чотирьох російських дипломатів кожна.

Чехія і Литва вирішили вислати трьох росіянин із дипломатичним статусом кожна (ще 44 Литва внесла в список персон, яким заборонено в'їзд у країну), Нідерланди, Італія й Данія - по двоє осіб, а Латвія і Естонія - по одному росіянину.Окрім того, Україна вишле 13 російських дипломатів.

Оновлення. Ще одна країна ЄС - Іспанія - вишле двох російських дипломатів, повідомляє Europa Press.

Крім того, Україна вишле 13 російських дипломатів, а кандидат на вступ до ЄС Албанія - двох.

Нагадаємо, в п'ятницю, 23 березня, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер оголосив про відкликання посла Євросоюзу Маркуса Едерера з Росії. За словами Юнкера, посла відкликали, щоб проінформувати його про підсумки переговорів у Брюсселі, а також щоб він розповів про те, що відбувається в Росії. Крім того, ЄС прийняв комюніке, в якому заявив, що підтримує Британію. Від однозначних звинувачень на адресу російської держави ЄС, однак, утримався - за даними преси, цього домоглися кілька південних країн Євросоюзу. Не домовилися країни ЄС і про будь-які загальноєвропейські жорсткі кроки щодо Росії - наприклад, про висилку російських дипломатів з усіх 27 країн ЄС (28-ма, Британія, це вже зробила). Різні видання та джерела нарахували тоді від семи до двадцяти країн ЄС, готових до жорстких кроків.

Перехожі виявили Сергія Скрипаля та його доньку Юлію на лавці в Солсбері 4 березня. Влада Великобританії вважає, що вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною класу "Новачок" і що за цим нападом із високою ймовірністю стоїть Росія.

Британія вислала у зв'язку з отруєнням 23 російських дипломатів, Росія у відповідь також видворила 23 британських дипломатів, а також закрила генконсульство Великобританії в Санкт-Петербурзі і припинила діяльність у Росії Британської ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram