ГоловнаСвіт

Бесеску виступив у Кишиневі на акції на честь 100-річчя приєднання Бессарабії до Румунії

Затримано понад двадцять чоловік, котрі, ймовірно, мали намір виступити проти уніоністів.

У Кишиневі 25 березня провели "Великі національні збори", приурочені до 100-річчя приєднання Бессарабії до Румунії 1918 року.

Організатори заявили про 100 тис. учасників, поліція нарахувала 7 тис. (за іншими оцінками - близько 25 тис.). Акцію підтримали і представники правих партій. Під час акції поліцейські затримали 21 людину, передає місцеве видання newsmaker.md

За словами заступника голови Генерального інспекторату поліції Молдови Георгія Кавкалюка, правоохоронні органи затримали 21 людину. У них були виявлені протигази, маски й ножі. Затримані перебуватимуть у поліції до з'ясування обставин.

Укрінформ передає, що для участі в мітингу приїхало кілька тисяч жителів Румунії, а також колишній президент Румунії Траян Бесеску. Учасники мітингу ухвалили декларацію, в якій закликали керівників Молдови та Румунії підготувати Дорожню карту об'єднання двох держав.

Президент Молдови Ігор Додон назвав уніоністський рух, представники якого наполягають на об'єднанні Молдови з Румунією, - маргінальним і радикальним проектом, здатним ще більше розділити суспільство.

"Попри те, що сьогодні уніонізм зазнав краху, ми зобов'язані засудити цю політичну для Республіки Молдова чуму. Через корупцію, бідність і брак упевненості в завтрашньому дні, люди змушені шукати альтернативи, приєднуючись, зокрема, і до цього маргінального й радикального проекту", - написав Додон у фейсбуці.

Згідно з історичними даними, 27 березня 1918 року депутати Державної ради (Сфатул Церій) Молдавської Демократичної республіки одностайно проголосували за входження країни (територія між Прутом і Дністром) до складу Румунії. Молдова перебувала в складі Румунії до 1940 року, коли після ультиматуму радянської влади румунська армія та жандармерія покинули територію між Прутом і Дністром, а 2 серпня того самого року була утворена Молдавська РСР.

У серпні 1991 року депутати парламенту Молдови ухвалили Декларацію про незалежність і про вихід зі складу СРСР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram