ГоловнаСвіт

ЄС відкликає свого посла в Росії через отруєння Скрипаля

Одразу кілька країн ЄС розглядають можливість висилки російських дипломатів.

ЄС відкликає свого посла в Росії через отруєння Скрипаля
Маркус Эдерер
Фото: EPA/UPG

За підсумками переговорів на саміті в Брюсселі лідери країн Євросоюзу прийняли рішення відкликати посла ЄС у Росії Маркуса Едерера.

Про це заявив прем'єр-міністр Швеції Стефан Левен, повідомляє прес-служба Європейської ради.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте уточнив, що посла Едерера "відкликано для консультацій у Брюссель". Голова уряду країни підкреслив, що це не санкція, і посла не відкликають з російської столиці до кінця життя.

Крім того, відразу кілька країн ЄС розглядають можливість висилки російських дипломатів або відкликання з Москви свого посла. Пізніше про таку можливість публічно висловилася президент Литви Даля Грібаускайте.

Напередодні, Великобританія звинуватила Росію в отруєнні колишнього полковника ГРУ Генштабу Сергія Скрипаля, якого вислали в Лондон в рамках обміну шпигунами після відбування тюремного терміну за держзраду, і його 33-річної доньки бойовою нервово-паралітичною речовиною "Новачок", яка належить до третього покоління хімічної зброї. На основі цих звинувачень Лондон раніше вислав з Великобританії 23 російських дипломатів, а також призупинив будь-яку співпрацю з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram