ГоловнаСвіт

На Facebook подали до суду через скандал з Cambridge Analytica

Позивачі мають намір отримати від компанії компенсацію.

На Facebook подали до суду через скандал з Cambridge Analytica
Фото: Depositphotos/MichalLudwiczak

Група інвесторів подала позов до суду на компанію Facebook у зв'язку зі скандалом навколо британської компанії Cambridge Analytica.

Відповідні документи надійшли в електронну базу даних федерального суду Північного округу штату Каліфорнія, пише "Дзеркало тижня".

Колективний позов було подано від імені інвестора на ім'я Фан Юан, а також усіх осіб, які могли зазнати фінансових втрат через те, що раніше вклали кошти в акції Facebook.

Позивачі мають намір отримати від компанії компенсацію, однак в якому розмірі - не уточнюють.

Інвестори звинувачують Facebook у тому, що її представники "робили свідомо помилкові або такі, що вводять в оману, заяви", а також "порушили свої правила щодо захисту особистої інформації, дозволивши третій стороні отримати доступ до особистих даних мільйонів користувачів без їхньої згоди".

За день акції Facebook упали в ціні на 8%, що призвело до збитків компанії на суму більш ніж 6 млрд доларів.

Нагадаємо, Facebook заблокував компанію, яка збирала особисті дані користувачів. Згідно із заявою Facebook, професор психології Кембриджського університету Олександр Коган створив на платформі соцмережі додаток під назвою "This is your digital life", який повинен був складати психологічний портрет користувача.

Додаток запитував дозвіл на доступ до особистої інформації, включаючи місце проживання, список друзів, інформацію про "лайки". Пізніше Коган передав інформацію про користувачів третім особам, у тому числі і Cambridge Analytica.

У зв'язку зі скандалом гендиректора британської компанії Cambridge Analytica відсторонили від роботи через звинувачення у використанні особистих даних 50 млн користувачів Facebook.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram