ГоловнаСвіт

Польща збирається спростити працевлаштування українців

Країна має намір боротися за трудових мігрантів з України з Чехією, Словаччиною та Угорщиною.

Польща збирається спростити працевлаштування українців
Фото: Wojciech Matusik

Уряд Польщі працює над новими положеннями соціально-міграційної політики, які повинні полегшити перебування в Польщі трудових мігрантів, зокрема з України.

Про це сказав під час XI Форуму "Європа-Україна" міністр інвестицій і розвитку Польщі Єжи Квеціньський, передає "Радіо Польша".

За його словами, польським фірмам буде простіше працевлаштувати іноземців з-за східного кордону країни. Також польський уряд хоче уважно вивчити, в яких регіонах і в яких галузях потрібні працівники, яких компетенцій і професій. Крім того, нові положення повинні поліпшити громадянам України умови ведення бізнесу в Польщі.

Зі свого боку Анджей Коркус, власник фірми з найму іноземців EWL Group, зазначив, що у Польщі ліберальна міграційна політика, але проходження всіх формальностей займає тривалий час. Підприємець запропонував найняти додаткових чиновників для видачі дозволів на роботу.

У той самий час він застеріг, що добрі працівники не будуть довго чекати на необхідні документи, а трудових мігрантів з України все активніше шукають підприємці з Чехії, Словаччини та Угорщини.

Робота над новою міграційною політикою в Польщі триває кілька місяців. Як додав міністр Квецінський, вона прискорилася після переформатування польського уряду. Нові положення будуть готові до літніх канікул.

Нагадаємо, за оцінками МЗС України, зараз у Польщі перебуває близько мільйона українців. Оцінка влади Польщі вища - міністр з питань гуманітарної допомоги та біженців Беата Кемпа заявила, що в країні зараз може перебувати понад два мільйони мігрантів з України.

Торік польські роботодавці подали 1,7 млн заявок про намір працевлаштувати громадян України, що на третину більше, ніж у 2016 році, а з 2014 року це зростання сягнуло 350%. Утім ця цифра не є тотожною кількості працевлаштованих українців (яких менше).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram