ГоловнаСвіт

Міністр оборони Британії порадив Росії "відійти в бік і заткнутися"

Гевін Вільямсон запропонував Москві не відповідати на вислання російських дипломатів.

Міністр оборони Британії порадив Росії "відійти в бік і заткнутися"
Министр обороны Великобритании Гэвин Уильямсон
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони Великобританії Гевін Вільямсон запропонував Москві відмовитися від відповіді на вислання російських дипломатів з Лондона.

Також трансляцію його виступу вів телеканал Бі-бі-сі в Twitter.

"Ми подивимося, якою буде відповідь Росії. Те, що Росія зробила в Солсбері, безумовно, жорстоко і обурливо. Ми на це відповіли. Якщо чесно, Росії слід відійти в бік і заткнутися", - сказав Вільямсон.

Він також додав: якщо Москва відповість на вислання дипломатів, то Лондон візьме це до уваги. На думку Вільямсона, Кремль ігнорує міжнародні правила, "використовуючи свої зростаючі гібридні можливості для впливу на країни в усьому світі".

"Скажімо прямо, наші відносини не на найкращому рівні", - зазначив він.

Британський міністр також оголосив, що уряд має намір витратити £50 млн на новий центр захисту від хімічної зброї при лабораторії Міноборони, що визначила речовину, якою було отруєно екс-агента ГРУ Сергія Скрипаля.

Коментуючи прес-конференцію Вільямсона, офіційний представник російського МЗС Марія Захарова заявила, що британські партнери "нервують".

"А що ще може сказати міністр оборони країни, яка приховує обставини застосування на своїй території хімічних отруйних речовин і не бажає передавати наявну інформацію, як того вимагає Конвенція із заборони хімічної зброї? Лондону є що приховувати. Партнери нервують", - написала вона в Фейсбуці.

Нагадаємо, Сергій Скрипаль і його донька Юлія були виявлені непритомними на лавці в центрі Солсбері 4 березня. Першим на інцидент відреагував голова британського МЗС Борис Джонсон. Він заявив: якщо причетність Росії до отруєння в Солсбері буде доведено, Лондон може посилити санкції проти Москви і навіть відмовиться від участі в Чемпіонаті світу з футболу.

12 березня, виступаючи в парламенті, прем'єр Британії Тереза Мей заявила, що Скрипаль і його донька були отруєні нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії. Мей зажадала, щоб російська влада впродовж доби повідомила, яким чином отруйна речовина потрапила в Британію. В іншому випадку Лондон вживатиме серйозних заходів, пообіцяла прем'єр.

Росія проігнорувала ультиматум, а президент Володимир Путін, відповідаючи на запитання про причетність РФ до отруєння, сказав: "Ви спочатку розберіться там, а потім ми з вами будемо це обговорювати".

Британія у відповідь на це вирішила вислати 23 російських дипломатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram