ГоловнаСвіт
Спецтема
Китай

Міністр закордонних справ КНР закликав не шукати в Китаї конкурента США

"Китаю ще належить пройти тривалий шлях здійснення власної модернізації".

Міністр закордонних справ КНР закликав не шукати в Китаї конкурента США
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ КНР Ван І заявив, що Китай не вдаватиметься до аналогічних дій у відповідь на можливі зусилля США із запобігання «руйнуванню міжнародної конкуренції» з боку Китаю, і що КНР і США повинні співпрацювати на благо двох країн і всього світу.

«Якщо говорити про конкуренцію між Китаєм і США, то вона, швидше за все, позитивна і активна, що вважається цілком нормальним явищем в міжнародних контактах. Іншими словами, КНР і США можуть вести конкуренцію, але вони не повинні бути суперниками, а більше потребують партнерства», - заявив Ван І.

За словами Ван І, Китай йтиме далі обраним шляхом розвитку. Окремі діячі в США вважають, що Китай намагається взяти на себе міжнародну роль США. На думку голови МЗС КНР, це суттєвий стратегічний прорахунок.

«Китаю ще належить пройти тривалий шлях здійснення власної модернізації. Ми не братимемо, і в цьому немає потреби, на себе роль США. Пекіну і Вашингтону слід на базі підписаних трьох китайсько-американських спільних комюніке і різних двосторонніх домовленостей поважати один одного, доповнювати один одного перевагами, прагнути до взаємної вигоди і обопільного виграшу», - заявив Ван І.

Він також додав, що, незважаючи на труднощі у двосторонніх відносинах протягом декількох десятків років, діалог і співпраця постійно були і є основною лінією, тому що це єдиний розумний і реальний вибір. Щодо китайсько-американських торговельних суперечок, міністр закордонних справ Китаю заявив: «Торгова війна ніколи не була правильним вибором для вирішення проблем. Особливо сьогодні, в умовах глобалізації, торгова війна завдасть шкоди і призвіднику війни, і іншим сторонам».

«Ми сподіваємося, що сторони шляхом рівноправного і конструктивного діалогу знайдуть рішення на базі взаємної вигоди і обопільного виграшу», - підкреслив Ван І.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram