ГоловнаСвіт

Рекса Тіллерсона звільнено з посади держсекретаря США

Його місце займе голова ЦРУ Майк Помпео.

Рекса Тіллерсона звільнено з посади держсекретаря США
Рекс Тиллерсон
Фото: EPA/UPG

Державний секретар США Рекс Тіллерсон був звільнений зі своєї посади. Його замінить глава ЦРУ Майк Помпео.

Про це повідомив президент США Дональд Трамп у своєму твіттері.

"Майк Помпео, директор ЦРУ, стане нашим новим державним секретарем. Він фантастично впорається! Дякую Рексу Тіллерсону за його службу. Джина Гаспел буде новим директором ЦРУ й першою жінкою на цій посаді. Вітаю всіх!" - написав Трамп.

Рекс Тіллерсон був затверджений на посаді Сенатом США в лютому 2017 року. Однак уже в липні того самого року з'явилися чутки про можливу відставку Тіллерсона. За даними телеканалу CNN, у держсекретаря були розбіжності з Трампом, передусім щодо врегулювання конфлікту навколо північнокорейської ядерної програми.

У жовтні телеканал NBC повідомив з посиланням на джерела в Білому домі, що Тіллерсон при свідках назвав Трампа "недоумкуватим". CNN підтвердив цю інформацію. У листопаді The New York Times повідомило, що Тіллерсон може піти у відставку найближчими тижнями, а його місце посяде директор ЦРУ Майк Помпео.

Майк Помпео
Фото: EPA/UPG
Майк Помпео

Помпео 54 роки. З 1986 року по 1991 рік він служив у сухопутних військах Сполучених Штатів, брав участь у війні в Перській затоці, вийшов у відставку у званні капітана.

Після закінчення служби був приватним підприємцем. Заснував компанію Thayer Aerospace and Private Security. 2006 року він продав свою частку в компанії та очолив компанію Sentry International з виробництва обладнання для нафтових родовищ.

У 2011-2017 роках представляв штат Канзас у Палаті представників США. У палаті представників працював у Спецкомітеті з розвідки й у комітеті з енергетики та торгівлі. Крім того, Помпео був членом спецкомісії з розслідування теракту в лівійському Бенгазі у вересні 2012 року, коли внаслідок нападу на американське консульство загинув посол США в Лівії Крістофер Стівенс.

18 листопада 2016 року прийняв пропозицію президента США Дональда Трампа посісти пост директора ЦРУ, а 23 січня 2017 року його затверджено на посаді директора ЦРУ Сенатом США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram