ГоловнаСвіт

Грузія розглядає прискорений варіант вступу в НАТО

Грузія може стати членом Альянсу після внесення поправок у статтю 6 Північноатлантичного договору 1949 року.

Грузія розглядає прискорений варіант вступу в НАТО
Фото: EPA/UPG

Грузинський парламент розглядає можливість реалізації прискореної стратегії вступу країни в НАТО після майже десятирічних невдалих спроб вступити в цей військовий альянс.

Голос Америки повідомляє, що керівництво Грузії серйозно вивчає варіант прискореного приєднання до Альянсу, який недавно був висунутий одним з аналітичних центрів у Вашингтоні.

"Відповідно до наших національних пріоритетів і консультацій з нашими стратегічними партнерами, ми зробимо все можливе, щоб прискорити нашу інтеграцію", - сказав спікер парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе. Він послався на пропозицію американського Фонду" Спадщина "розглянути варіант приєднання до Альянсу, за яким під дію статті 5 договору про колективну оборону тимчасово не підпадали б окуповані Росією території Абхазії і Південної Осетії.

Нагадаємо, що в статті 5 Північноатлантичного договору про колективну безпеку йдеться, що напад на одну з країн-учасниць договору вважатиметься нападом на всіх членів Альянсу. Вважають, що з цієї причини Москва рішуче виступає проти приєднання Грузії до Північноатлантичного альянсу.

"Багато хто побоюється, що членство Грузії в НАТО означатиме автоматичну війну з Росією в окупованих регіонах, - сказав Лук Коффі, американський аналітик, який виступив з пропозицією про прискорений варіант приєднання до Альянсу. - Грузія може бути запрошена до НАТО шляхом внесення поправок до статті 6 Північноатлантичного договору 1949 року".

Стаття 6 визначає конкретні території в межах цієї країни, які підпадають під гарантію безпеки статті 5 Північноатлантичного договору.

"Ця поправка може бути зроблена разом з протоколом приєднання Грузії, як це було в 1951 році, коли Туреччина і Греція приєдналися до Альянсу", - сказав Коффі, додавши, що при цьому має бути зазначено, що відновлення територіальної цілісності Республіки Грузія має бути досягнуто мирним дипломатичним шляхом.

Як повідомляли раніше, президент України Петро Порошенко пропонує закріпити в Конституції курс на членство в ЄС і НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram