ГоловнаСвіт

Російського розвідника-перебіжчика отруїли нервово-паралітичною речовиною

Поліцейський, який одним з перших опинився на місці події, перебуває в лікарні у критичному стані.

Російського розвідника-перебіжчика отруїли нервово-паралітичною речовиною
Фото: Радио Свобода

Колишній подвійний агент Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були з великим ступенем ймовірності отруєні з використанням речовини нервово-паралітичної дії. Про це ввечері в середу, 7 березня, повідомив глава антитерористичного підрозділу британської поліції Марк Роулі, не надавши детальної інформації про використану речовину, передає DW.

За його словами, справу розслідують за статтею про замах на вбивство, оскільки 66-річний Скрипаль і його 33-річна дочка стали жертвами "цілеспрямованого нападу". Поліцейський, який два дні тому одним з перших опинився на місці події, також перебуває в лікарні у критичному стані.

Колишній полковник Головного розвідувального управління Генштабу (ГРУ) Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були 4 березня виявлені без свідомості в британському Солсбері і госпіталізовані із сильним отруєнням. У 2006 році Скрипаль був засуджений в Росії за шпигунство на користь британської розвідки до 13 років позбавлення волі. У 2010 році в рамках великомасштабного обміну шпигунами між США і Росією він отримав притулок у Великобританії. Випадок Скрипаля нагадав про резонансне отруєння у 2006 році радіоактивним полонієм-210 колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка. За результатами відкритого розслідування вбивства Литвиненка в Лондоні суддя дійшов до висновку, що той був отруєний "за вказівкою ФСБ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram