ГоловнаСвіт

Євродепутати закликали ЄС скоротити залежність від російського газу

Росія залишається найбільшим постачальником газу в Євросоюз.

Євродепутати закликали ЄС скоротити залежність від російського газу
Компрессорная газовая станция Ямал-Европа
Фото: EPA/UPG

Останні дії "Газпрому" повинні підштовхнути ЄС до скорочення залежності від газу і нафти з Росії.

Таку думку висловили голова комітету із закордонних справ Європарламенту Девід Макаллістер, співголова парламентського комітету асоціації Україна-ЄС Даріуш Росаті і постійний доповідач щодо України Міхаель Галер в спільній заяві, опублікованій у вівторок, 6 березня, повідомляє DW.

Рішення "Газпрому" не поставляти Україні газ, а також його намір розірвати контракти з "Нафтогазом" "є ще одним доказом інструменталізації постачань газу Російською Федерацією як політичного інструменту тиску, яке може мати вплив на енергетичну безпеку ЄС", - відзначили три євродепутати, які представляють фракцію Європейської народної партії.

Вони привітали готовність Єврокомісії до посередницької ролі в газовій суперечці. При цьому політики додали, що останні події роблять більш важливим для ЄС посилити свою енергетичну безпеку, негайно зменшивши його залежність від постачань нафти і газу від авторитарних режимів, а також зупинивши її повністю в середньостроковій перспективі.

На сьогоднішній день Росія залишається найбільшим постачальником газу в ЄС, її частка в імпорті становить близько 40 відсотків.

Нагадаємо, після прийняття рішення Стокгольмським арбітражем "Газпром" відмовився поставляти Україні замовлені обсяги газу, а також почав процедуру розриву контрактів з "Нафтогазом" на постачання і транзит "блакитного палива".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram