ГоловнаСвіт

Британія готує різку відповідь на отруєння російського розвідника-перебіжчика

"Росія в багатьох аспектах - зловмисна і дестабілізаційна сила".

Британія готує різку відповідь на отруєння російського розвідника-перебіжчика
Борис Джонсон

Великобританія відповість рішуче, якщо виявиться, що Росія причетна до отруєння в Солсбері колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля, сказав голова МЗС Великобританії Борис Джонсон.

"Зараз лунають різні версії подій у Солсбері, де були виявлені непритомними 66-річний Сергій Скрипаль і його 33-річна дочка Юлія", - сказав Джонсон у парламенті, передає Бі-бі-сі.

"І хоча було б хибно робити висновки до завершення розслідування, я можу запевнити палату, що якщо з'являться докази причетності держави, уряд Її Величності відповість рішуче і належно", - сказав він.

"Я боюся, що всім давно зрозуміло, що Росія в багатьох аспектах - зловмисна і дестабілізаційна сила, і Великобританія є світовим лідером у прагненні протистояти цій активності", - сказав Джонсон.

Він сказав, що якщо підозри підтвердяться, то буде "складно уявити, що Великобританія буде представлена звикло" на Чемпіонаті світу з футболу в Росії. Пізніше чиновники уточнили, що мова йде про офіційну делегацію, а не англійську збірну.

Крім того, Джонсон пообіцяв "переглянути режим санкцій і, можливо, вжити додаткових заходів" щодо Москви, якщо в справі Скрипаля виявиться російський слід.

"Уряд зробить усе необхідне для захисту життя людей у цій країні, захисту наших цінностей і свобод. Я не буду показувати пальцем, але я скажу владі інших держав, що ні один замах на життя безневинних людей на британській землі не залишиться без покарання", - сказав Джонсон.

Скрипаль, засуджений у Росії за держзраду у 2006 і обміняний пізніше на спійманих у США російських шпигунів, потрапив до лікарні в критичному стані, і влада підозрює отруєння.

Відносини Великобританії і Росії продовжують залишатися напруженими після отруєння колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка радіоактивним полонієм у Лондоні 2006 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram