ГоловнаСвіт

У Великобританії отруїли російського розвідника-перебіжчика

У 2010 році він входив до групи агентів, яких Росія обміняла на шпигунку Анну Чапман.

У Великобританії отруїли російського розвідника-перебіжчика

У Великобританії 4 березня був отруєний невідомою отрутою колишній офіцер Головного розвідувального управління Росії Сергій Скрипаль, якого у 2006 році засудили за держзраду, а потім обміняли на російських агентів.

Як повідомляє BBC, 66-річний чоловік разом з молодою жінкою був доставлений в лікарню, після того як їм стало погано в торговому центрі міста Солсбері.

Влада оголосила надзвичайну ситуацію. Торговий центр і деякі інші райони міста були оточені, фахівці в повному обладунку проводили там дезінфекцію. Приймальне відділення лікарні було закрито, але пізніше його відкрили.

Сусіди розповіли, що поліція приїхала в будинок Скрипаля близько п'ятої вечора і відтоді не їхала.

Сергій Скрипаль народився 1951 року. Тривалий час служив у Головному розвідувальному управлінні, а потім вийшов у відставку в званні полковника. Протягом декількох років працював в управлінні справами російського МЗС.

У грудні 2004 року ФСБ заарештувала Скрипаля, звинувативши його у співпраці з британською розвідкою. На нього завели справу про держзраду. Слідство дійшло до висновку, що Скрипаль був завербований ще 1995 року. Російська влада вирішила, що навіть після звільнення екс-розвідник продовжував передавати секретні дані, які добував через колишніх товаришів за службою.

Скрипаль визнав свою провину і в 2006 році був засуджений Московським окружним військовим судом на 13 років тюремного ув'язнення в колонії суворого режиму. Його позбавили всіх звань.

У липні 2010 року його, а також вченого Ігоря Сутягіна і ще двох засуджених за зраду росіян Олександра Запорозького і Геннадія Василенка обміняли на групу російських розвідників, викритих у США. Серед них були генерал-майор СЗР Михайло Васенков і Анна Чапман.

Чапман та інших російських шпигунів американські спецслужби викрили завдяки інформації екс-полковника Служби зовнішньої розвідки Олександра Потєєва, який втік до США. У 2016 році він помер в США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram