ГоловнаСвіт

Президент Німеччини висунув Меркель на посаду канцлера

Голосування в Бундестазі відбудеться 14 березня.

Президент Німеччини висунув Меркель на посаду канцлера
Фото: EPA/UPG

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у понеділок, 5 березня, висунув Ангелу Меркель на посаду федерального канцлера. Вибори голови уряду Німеччини в бундестазі, новий склад якого обрали наприкінці минулого року, пройдуть уже 14 березня, пише "Німецька хвиля".

Прем'єр-міністр Баварії Хорст Зеєхофер, імовірно, стане міністром внутрішніх справ Німеччини в новому уряді Меркель. Міністерські портфелі також отримають ще двоє членів Християнсько-соціального союзу: Андреас Шоєр стане міністром транспорту, а Доротея Бер - міністром цифрових технологій, крім того, на своїй посаді міністра з питань економічного співробітництва і розвитку залишиться Герд Мюллер з ХСС.

Згідно з домовленостями про уряд "великої коаліції", Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) і Християнсько-демократичний союз (ХДС) Ангели Меркель отримають по шість міністерських портфелів.

Від ХДС посаду міністра охорони здоров'я займе Єнс Шпан, міністром освіти і наукових досліджень стане Аня Карлічек, соратник Меркель Хельге Браун стане головою відомства федерального канцлера, а Юлія Клекнер очолить аграрне відомство. Міністр оборони Урсула фон дер Ляєн збереже свою посаду, а нинішній голова відомства федерального канцлера Петер Альтмаєр стане міністром економіки.

СДПН отримає низку ключових міністерств, таких як МЗС, міністерство праці та соціального забезпечення і міністерство фінансів.

Нагадаємо, що ХДС/ХСС виграв вибори, але не зміг створити коаліцію з Вільною демпартією і партією "Союз-90/Зелені".

Німецькі соціал-демократи відразу після виборів, на яких вони отримали тільки 20% голосів виборців, оголосили про перехід в опозицію. Але після провалу коаліційних переговорів партії Меркель з ВДП і "зеленими" погодилися на переговори про повернення в уряд.

На початку лютого керівництво соціал-демократів погодилося на коаліцію з блоком ХДС/ХСС, а 4 березня угоду затвердили рядові члени СДПН.

Ангела Меркель уже 12 років очолює уряд ФРН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram