ГоловнаСвіт

Україна залишається основною ціллю російської пропаганди, - EU East StratCom Task Force

Прокремлівські ЗМІ продовжують наполягати на законності анексії Криму.

Україна залишається основною ціллю російської пропаганди, - EU East StratCom Task Force
Российские СМИ
Фото: bbc.com

Україна через чотири роки після подій Євромайдану й анексії Криму Росією залишається основною ціллю прокремлівської дезінформації.

Про це йдеться в щотижневому огляді ЗМІ, підготовленому оперативною робочою групою зі стратегічних комунікацій East StratCom Task Force.

За даними East StratCom, основний меседж російських ЗМІ полягає в тому, що події в Україні були ініційовані переворотом, підтриманим Заходом, а не стали результатом розчарування українського народу діями тодішнього президента Віктора Януковича, який після семи років переговорів відмовився підписати угоду Україна-ЄС і припинив діяльність у цьому напрямку в результаті тиску з боку Росії.

Другий меседж прокремлівських ЗМІ полягає в тому, що відповідальність за вбивство неозброєних протестувальників у лютому 2014 року несе хто завгодно, крім Януковича і його уряду. При цьому стверджується, що снайперам було доручено стріляти по протестувальниках тодішнім помічником держсекретаря США у справах Європи і Євразії Вікторією Нуланд або колишнім президентом Грузії Михайлом Саакашвілі. Це одна з найпоширеніших тактик дезінформації: заплутувати аудиторію за допомогою суперечливих (і недоведених) теорій змови, зазначає East StratCom Task Force.

Третій меседж пропутінських ЗМІ стосується незаконної анексії Криму і полягає в тому, що Крим - територія Росії, що Крим був плавно відокремлений від України або що Крим просто "возз'єднався" з Росією у 2014 році, хоча насправді Росія незаконно анексувала український півострів з порушенням міжнародного права. Також стверджується, що санкції Заходу, а не дії Росії, підривають глобальну стабільність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram