ГоловнаСвіт

Українці Росії просять захистити Бібліотеку української літератури

Влада Москви хоче передати її книжки в бібліотеку іноземної літератури.

Українці Росії просять захистити Бібліотеку української літератури
Фото: podrobnosti.ua

Українські громадські організації Росії звернулися до світової спільноти у зв'язку з намірами влади міста Москви ліквідувати  Бібліотеку української літератури (БУЛ).

Про це йдеться в листі до президента РФ В. Путіна, Генерального директора ЮНЕСКО, Верховного комісара ООН з прав людини, Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин, що є в розпорядженні у LB.ua.

«Не можна допустити на догоду сьогочасної політичної кон'юнктури фактичну ліквідацію Бібліотеки української літератури в Москві. Таке діяння буде актом культурного вандалізму, обмеженням доступу до вершин української літератури для російських читачів, обмеженням задоволення національно-культурних потреб громадян Росії українського походження», - йдеться у зверненні.

Автори нагадують, що епопея ліквідації Бібліотеки української літератури в Москві триває понад два роки.

Департамент національностей мерії Москви, у провадження якого передано БУЛ, замість її збереження і розвитку розпорядився передати всю книгозбірню в сховище Бібліотеки іноземної літератури.

"Як незграбний оксюморон була сприйнята пред'явлена чиновниками новина про передачу всього книжкового зібрання Бібліотеки української літератури в ... Бібліотеку іноземної літератури. Хіба те, що трапилося, не суперечить майже офіційній в сучасній Росії і, яку підтримує президент, тезі про українців і росіян як «єдиний народ», про особливу близькість української і російської культур? І при цьому книгозбірня Бібліотеки української літератури цілком опиняється в Іноземці!», - обурюються підписанти.

«Російська, московська культура була і, напевно, завжди буде залишатися багатонаціональною. Історично склалося, що українська мова є однією з найближчих, зрозумілих, а для багатьох і рідною мовою в середовищі москвичів. Завдяки близькій спорідненості з російською мовою українська мова ніколи не сприймалася москвичами як іноземна», - йдеться в листі.

Як відомо, українська бібліотека, що існувала в Москві, була ліквідована під час сталінських репресій в 1938 році, а її співробітники репресовані. Потім більша частина її фондів безслідно зникла на «збереженні» в підвалах міських читалень, менша частина в кінці 1940-х р.р. була передана в бібліотеку Львівського університету, де книжки дбайливо зберігалися. У 1989 р. їх повернули в відтворену в Росії московську Бібліотеку української літератури. Бібліотека була відтворена з ініціативи українських громадських організацій, яка була підтримана муніципальними органами Москви і за особистого сприяння тодішнього лідера Російської Федерації Бориса Єльцина

За чверть століття роботи відродженої Бібліотеки стараннями співробітників, громадськості, бібліотек, видавництв України, Росії, за підтримки уряду Москви створено унікальний бібліотечний фонд на українській, російській та інших мовах.

Щодо Бібліотеки президент В.Путін раніше заявляв, що вона є «образцовым учреждением культуры, в полной мере отвечающим культурным, образовательным и информационным запросам проживающих в российской столице украинцев » и «не должна быть утрачена ни в коем случае».

Тим не менше 28 жовтня 2015 року в Бібліотеці української літератури в Москві пройшли обшуки, а потім її директор Наталія Шаріна була затримана. Стосовно неї було порушено кримінальну справу. Приводом для цього, згідно з версією Слідкому РФ, стало "розповсюдження екстремістських матеріалів, заборонених до використання", - зокрема - книжки Дмитра Корчинського. Також повідомлялося про вилучення книг про Степана Бандеру і журналу "Барвінок", де знайшли червоно-чорний прапор. Всього з бібліотеки було вилучено близько 200 книг і матеріалів.

Наталія Шаріна отримала чотири роки умовно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram