ГоловнаСвіт

Верховний суд США відмовився посилити контроль за обігом зброї

Противники законопроекту стверджують, що він порушує їх право на володіння зброєю, гарантоване Другою поправкою до Конституції.

Верховний суд США відмовився посилити контроль за обігом зброї
Фото: Радио Свобода

Верховний суд США у вівторок відхилив позов проти введеного в Каліфорнії правила про 10-денний період очікування при купівлі зброї, що покликане запобігти імпульсивному насильству і самогубству.

Голос Америки зазначає, що рішення суду наголошує на його небажанні включитися в суперечки про контроль над обігом зброї, які знову загострила низка епізодів з масовою стріляниною, в тому числі - недавня трагедія в школі у Флориді.

Судді також відмовилися розглянути іншу справу про зброю, в якій Національна стрілецька асоціація спробувала оскаржити відмову Каліфорнії знизити мита на продаж зброї, виділивши частину цих коштів на боротьбу з нелегальною зброєю.

Організації, що виступають на захист права на зброю, і власники зброї, спробували оскаржити правило про період очікування, наполягали, що воно порушує їх право на володіння зброєю, гарантоване Другою поправкою до Конституції. Позивачі вимагали скасування періоду очікування не для всіх, а тільки для тих громадян, які раніше вже володіли зброєю і пройшли перевірку біографії.

Верховний суд не брався за великі справи про зброю з того часу, як виніс дві важливі постанови з цього питання в 2008 і 2010 рр., що встановлюють право громадян на володіння зброєю і самооборону.

Як повідомлялося, напередодні президент США Дональд Трамп підтримав удосконалення перевірок при придбанні зброї. Це сталося через дві дні після стрільби в школі у Флориді, в результаті якої загинули 17 осіб.

Раніше Трамп заявив, що ФБР не запобігло стрілянині у Флориді через розслідування "російської справи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram