ГоловнаСвіт

У США російського хакера посадили на 12 років

Адвокати росіянина задоволені вердиктом.

У США російського хакера посадили на 12 років
Владимир Дринкман
Фото: EPA/UPG

Федеральний суд у Нью-Джерсі засудив громадянина РФ Володимира Дрінкмана до 12 років в'язниці за звинуваченням у кібератаці та крадіжці фінансових даних.

Про це повідомляє РИА Новости.

Другого фігуранта справи, росіянина Дмитра Смілянця, було засуджено до чотирьох років і чотирьох місяців позбавлення волі, але звільнено в залі суду, оскільки він уже пробув за ґратами належний термін.

Дрінкмана суддя Джером Сімандл засудив до двох термінів - п'ять і 12 років - які росіянин повинен відбути одночасно. У разі дострокового звільнення Дрінкману доведеться протягом трьох років дотримуватися встановлених судом вимог.

За словами адвоката Дрінкмана Майкла Райлі, після відбуття терміну чоловіка можуть депортувати в Росію, проте це питання буде обговорюватися із судовими інстанціями. Захисники Дрінкмана поки що не ухвалили рішення про подачу апеляції. Представники Смілянца розповіли, що задоволені вердиктом, винесеним їхньому підзахисному, і не будуть його оскаржувати.

Збиток від дій Дрінкмана суд оцінив у $312 млн. Американська прокуратура назвала кібератаку, у причетності до якої звинуватили росіян, однією з найбільших в історії США. Навесні має відбутися допит, на якому буде визначено суму, яку обвинувачені повинні виплатити в рамках справи. Слухання у справі хакерів проходили в закритому режимі.

Дрінкмана і Смілянця екстрадували з Нідерландів у США 2013 року, а пізніше вони визнали себе винуватими в участі в шахрайській схемі, в рамках якої було викрадено 160 млн номерів банківських карток. Причетними до схеми влада США також називає росіян Олександра Калініна і Романа Котова, а також громадянина України Михайла Ритікова. Угруповання, як заявили в прокуратурі США, діяло протягом семи років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram