ГоловнаСвіт

Ірак оцінив вартість реконструкції після війни з ІДІЛ у $88 млрд

Ірак сподівається відновити інфраструктуру за допомогою інвесторів і закордонних донорів.

Ірак оцінив вартість реконструкції після війни з ІДІЛ у $88 млрд
Палатки вынужденных переселенцев в Ираке
Фото: EPA/UPG

Відновлення Іраку після трьох років боротьби з терористичним угрупованням "Ісламська держава" (ІДІЛ) обійдется у $88,2 млрд.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на іракських чиновників.

Донори й інвестори зібралися цього тижня в Кувейті, щоб обговорити питання відновлення економіки й інфраструктури Іраку після руйнівного конфлікту з джихадистами, під контролем яки'х перебувала майже третина країни, зазначає агентство.

За словами генерального директора міністерства планування Іраку Кусаї Адулфаттаха, близько $22 млрд знадобиться в короткостроковій перспективі, ще $66 млрд - в середньостроковій.

"Відновлення Іраку - це відновлення надії Іраку, а відновлення стабільності в Іраку - стабілізація держав регіону і світу", - заявив міністр планування Іраку Салман аль-Джуман.

Влада Іраку на конференції в Кувейті представила список зі 157 проектів, для яких вони шукають приватні інвестиції. У зустрічі беруть участь близько 1900 делегатів, які представляють іноземні уряди, приватні компанії та НГО. До переліку увійшли такі проекти, як відновлення аеропорту Мосула й інвестиції для диверсифікації економіки від продажів нафти шляхом розвитку транспортної системи, сільського господарства і промисловості, ґрунтуючись на енергетичному багатстві країни, включаючи нафтохімію і нафтопереробку.

Зазначають, що відновлення будинків, лікарень, шкіл, доріг, бізнесу і телекомунікацій стане ключем до забезпечення молоді робочими місцями, а також дозволить сотням тисяч вимушених переселенців знайти домівки.

Як заявили у Фонді реконструкції Іраку для районів, які постраждали від терористичних операцій, у результаті бойових дій було пошкоджено близько 138 тис. житлових будинків. Близько 2,5 млн громадян Іраку стали вимушеними переселенцями.

Нагадаємо, в грудні 2017 року Ірак оголосив про перемогу над ІДІЛ, відвоювавши територію, захоплену бойовиками у 2014-2015 рр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram