ГоловнаСвіт

Під удар міжнародної коаліції в Сирії потрапили російські найманці, - CBS

За даними незалежних розслідувачів, постраждалі - бійці ПВК Вагнера.

Під удар міжнародної коаліції в Сирії потрапили російські найманці, - CBS
Последствия авиаудара
Фото: EPA/UPG

Російські найманці потрапили під удар очолюваної США міжнародної коаліції по проурядових силах у Сирії, якого було завдано 7 лютого.

Про це повідомляє CBS із посиланням на джерело в Пентагоні.

За інформацією CBS, коаліція завдала удару після сутички проурядових сил Сирії та Сирійської демократичної армії через нафтові родовища.

Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) передбачає, що під "російськими найманцями" мають на увазі бійців ПВК Вагнера, яка діє на родовищах корисних копалин у долині Євфрату.

Колишній польовий командир самопроголошеної "ДНР" Ігор (Стрєлков) Гіркін написав у "ВКонтакте", що в результаті удару авіації США в районі населеного пункту Хішам було знищено п'ятий штурмовий загін, бронегрупу і артилерійський підрозділ.

"Однак "під виглядом сирійців", втрати яких оцінюють аж у 100 осіб убитими, ударів американської авіації зазнали два тактичні підрозділи Вагнера. Один практично повністю знищено, другий розгромлено вщент. Втрати, цілком ймовірно, дуже близькі до зазначеної цифри", - написав Стрєлков. Він додав, що, за його інформацією, трупи вивозили "два КамАЗи".

СBS зазначає, що якщо "російські найманці" загинули в результаті удару коаліції, то це перший такий випадок за весь час російської операції в Сирії. Однак міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що росіяни не постраждали в результаті удару.

Коаліція, очолювана США, 7 лютого завдала удару по проурядових силах у Сирії. У заяві Пентагону зазначено, що це був удар у відповідь на атаку штабу Сирійських демократичних сил.

За даними ЗМІ, ПВК Вагнера була створена 2014 року підполковником запасу Дмитром Уткіним. Спочатку найманці воювали на Донбасі на боці проросійських бойовиків, а потім вирушили в Сирію. Міноборони РФ не підтверджує, що бійці ПВК беруть участь в операції в Сирії.

Групу пов'язують з російським бізнесменом Євгеном Пригожиним, також відомим як "кухар Путіна". Раніше повного тезку Уткіна призначили гендиректором фірми "Конкорд менеджмент і консалтинг" - керуючої компанії ресторанного бізнесу Пригожина. Сам бізнесмен свій зв'язок з ПВК Вагнера відкидає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram