ГоловнаСвіт

Трьох авторів російського видання "Регнум" у Білорусі засудили за розпалювання ворожнечі

Через три роки вирок переглянуть.

Трьох авторів російського видання "Регнум" у Білорусі засудили за розпалювання ворожнечі
Сергей Шиптенко, Дмитрий Алимкина и Юрий Павловец
Фото: Naviny.by

Мінський міський суд засудив трьох авторів російського інформагентства "Регнум", обвинувачених у розпалюванні національної ворожнечі, до п'яти років позбавлення волі з відтермінуванням на три роки.

Як повідомляє "Интерфакс", журналістів звільнили в залі суду під підписку про невиїзд.

Суд визнав доцента Білоруського державного університету інформатики і радіоелектроніки Юрія Павловца, брестського охоронця Дмитра Алімкіна і головного редактора журналу "Нова економіка" Сергія Шиптенка винуватими в розпалюванні расової, національної або релігійної ворожнечі за тексти, які вони писали для російського інформаційного агентства.

Усім трьом суд призначив покарання у вигляді позбавлення волі на п'ять років з відтермінуванням виконання покарання на три роки. Згідно зі статтею 77 КК Білорусі, після закінчення цього терміну суд може як звільнити засуджених від покарання чи продовжити термін відтермінування покарання, так і направити їх у колонію.

Авторів "Регнума" затримали в грудні 2016 року. Затримання ініціювало Мінформації Білорусі, яке запропонувало перевірити тексти журналістів на предмет наявності в них проявів екстремізму. Кримінальну справу порушили на підставі судово-лінгвістичної експертизи.

Голова Ради з прав людини при президенті РФ Михайло Федотов висловив жаль з приводу вироку. "Я можу тільки шкодувати про те, що винесено такий вирок, але те, що виконання хоча б відстрочили, це вже більш гуманно. Насправді ми вважаємо, що в цьому випадку не було підстав для притягнення до кримінальної відповідальності", - сказав він.

У березні 2017 року в Москві затримали шеф-редактора агентства Юрія Баранчика. Затримання було ініційовано Мінськом, проте російський суд вирішив не заарештовувати журналіста.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram