ГоловнаСвіт

США впустили російських розвідників "заради інтересів національної безпеки"

Візові санкції були припинені.

США впустили російських розвідників "заради інтересів національної безпеки"
Сергей Нарышкин
Фото: kremlin.ru

Якщо буде потреба США можуть поступитися виконанням візових санкцій, розповіла офіційний представник Держдепу США Хізер Науерт. Так вона відповіла на запитання про те, як голові Служби зовнішньої розвідки Росії (СЗР) Сергію Наришкіну вдалося зустрітися у Вашингтоні з головою ЦРУ Майком Помпео.

Наришкін перебуває під санкціями з 2014 року. Науерт зазначила, що не може обговорювати "заяви на візу і подібні речі, оскільки це - приватна інформація, що визначено федеральним законом", пише РБК. Водночас вона розповіла, що в питанні санкцій ключове значення мають національні інтереси.

"Я можу сказати, що в більшості питань, якщо щось пояснюється інтересами національної безпеки США, ми, як і інші країни, можемо припиняти ці [обмеження], щоб люди могли приїхати до Сполучених Штатів", - розповіла Науерт на брифінгу. Вона зазначила, що, незважаючи на всі розбіжності, Росія і США повинні працювати разом для вирішення проблеми тероризму та ІДІЛ.

Раніше директор ЦРУ Майк Помпео повідомив, що візит керівників російських розвідувальних спецслужб пояснюється "гарантуванням безпеки американців". "Ми обговорюємо найскладніші питання, в яких інтереси Америки та Росії не збігаються", - зазначив він.

Наприкінці січня посол Росії в США Анатолій Антонов підтвердив, що у Вашингтон приїжджав голова СЗР, але не назвав причини його візиту. За даними The Washington Post, у столицю Штатів разом з Наришкіним приїжджали голова ФСБ Олександр Бортников і керівник головного управління Генштабу Збройних сил Росії (колишнє ГРУ) Ігор Коробов.

Коробов, так само, як і його заступники, перебуває під санкціями США, оскільки Вашингтон запідозрив ГРУ в кураторстві хакерських угруповань, які атакували Демпартію. Наришкін потрапив під санкції ще в 2014 році в зв'язку з агресією Росії проти України, Бортников в американських санкційних списках не фігурує.

Лідер сенатської меншості Чак Шумер заявив, що візит Наришкіна в Вашингтон суперечив закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram