ГоловнаСвіт

Минулого тижня Вашингтон відвідали голови ФСБ і ГРУ, - Washington Post

За даними ЗМІ, вперше так багато начальників розвідувальних служб РФ одночасно приїжджали до Вашингтона.

Минулого тижня Вашингтон відвідали голови ФСБ і ГРУ, - Washington Post
Александр Бортников
Фото: EPA/UPG

Минулого тижня у Вашингтоні побували голова ФСБ Олександр Бортников і начальник Головного розвідувального управління (ГРУ) Генштабу Збройних Росії сил Ігор Коробов.

Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на джерела в американській розвідці.

Раніше повідомляли, що США відвідав голова російської розвідки, який перебуває під санкціями, Сергей Наришкін. 

За даними видання, директор ЦРУ Майк Помпео провів зустрічі з Наришкіним і Бортниковим. Чи брав участь у цій зустрічі Коробов, джерела WP не повідомили.

У зустрічі з Помпео, за відомостями WP, також брав участь "високопоставлений співробітник спецслужб США", що працює в Москві і спеціально приїхав до Вашингтона.

Видання зазначає, що подібні зустрічі між керівниками спецслужб США і Росії не є чимось особливим, проте цю зустріч діючі та колишні співробітники американської розвідки вважають наймасштабнішою. Так, джерела WP відзначили, що не можуть пригадати, коли ще так багато начальників російських розвідувальних служб одночасно приїжджали до Вашингтона.

Співрозмовники видання розповіли, що під час зустрічі керівники спецслужб США і Росії обговорювали можливість співпраці з питань боротьби з тероризмом. Цей візит викликав стурбованість у деяких американських офіційних осіб у зв'язку з тим, що Москва "може сприйняти ці зустрічі як ознаку готовності адміністрації Трампа залишити позаду тему російського втручання в президентські вибори". Таку позицію, зокрема, висловив лідер демократичної меншості в сенаті США Чак Шумер. Він зажадав від Білого дому повідомити, хто саме з американських чиновників зустрічався з Наришкіним, який перебуває під американськими санкціями.

Прес-секретар директора Національної розвідки США Тімоті Баррет у коментарі Politico заявив, що зустрічі з керівництвом іноземних спецслужб відомство проводить відповідно до законодавства. "Хоча ми не обговорюємо графіки керівників розвідслужб США, будьте впевнені, що будь-яка взаємодія з іноземними розвідслужбами проводиться відповідно до законів США і після консультацій з відповідними міністерствами і відомствами", - заявив Баррет.

Проти генерал-полковника Коробова з грудня 2016 року діють персональні американські санкції, які передбачають блокування активів на території США і заборону на в'їзд. Санкції були введені у зв'язку зі спробами втручання у вибори президента США за допомогою хакерських атак, в яких Вашингтон звинувачує Москву.

Олександр Бортников, на відміну від Наришкіна і Коробова, не входить у санкційні списки США: проти нього ввели санкції лише ЄС і Канада. При цьому прізвища Бортникова і Наришкіна є в опублікованому 29 січня списку високопоставлених і впливових росіян, складеному Мінфіном США в рамках так званої "кремлівської доповіді".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram