ГоловнаСвіт

Держдеп США закликав Польщу переглянути законопроект про Інститут нацпам'яті

Цей законопроект може підірвати свободу слова в країні.

Держдеп США закликав Польщу переглянути законопроект про Інститут нацпам'яті
Фото: 24smi.org

Державний департамент США закликав Польщу переглянути законопроект про Інститут національної пам'яті, відзначивши, що він може мати наслідки для відносин Варшави зі Сполученими Штатами та Ізраїлем.

Про це повідомляє Reuters.

У Держдепі зазначають, що цей законопроект може підірвати свободу слова в країні.

"Історія Голокосту болюча і складна. Ми розуміємо, що фрази на кшталт "польські табори смерті", є неточними і такими, що вводять в оману і шкодять. Однак ми стурбовані, бо якщо цей законопроект буде затверджено, це може підірвати свободу слова та академічний дискурс", - заявила прес-секретар Хізер Ноєрт.

"Ми закликаємо Польщу переглянути законодавство в світлі його потенційного впливу на принципи свободи слова і на нашу здатність бути ефективними партнерами", - додала вона.

Нагадаємо, 26 січня польський Сейм підтримав поправку до закону про Інститут нацпам'яті. На її основі вводиться покарання за приписування польському народу злочинів, скоєних Третім Рейхом та інших злочинів проти людства, світу і військових злочинів, а також "за пропаганду бандерівської ідеології". Покарання передбачає штраф або позбавлення волі терміном до трьох років.

У ніч на 1 лютого польський Сенат ухвалив цей законопроект без поправок.

Голова українського Інституту нацпам'яті Володимир В'ятрович раніше заявляв, що "під дію закону потраплять не тільки українські автори, але і польські - ті, хто писали про УПА, не вважаючи її діяльність злочинною".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram