ГоловнаСвіт

Сенат Польщі вночі прийняв закон про Інститут нацпам'яті, - ЗМІ

Три сенатські комісії без змін підтримали поправку до закону.

Сенат Польщі вночі прийняв закон про Інститут нацпам'яті, - ЗМІ
Сенат Польши проголосовал закон об Институте нацпамяти
Фото: EPA/UPG

Сенат Польщі в ніч на четвер затвердив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів".

Про це повідомляє "Укрінформ".

За ухвалення цього законопроекту проголосували 57 сенаторів, в основному правлячої партії "Право і Справедливість", проти - 23 сенатори опозиційних сил, двоє утрималися.

Упродовж дня в Сенаті спочатку в комісіях, а потім на засіданні верхньої палати парламенту велася бурхлива дискусія щодо того, яким буде зміст цього закону. Депутати від опозиції наполягали, що законопроект є невдалим і його потрібно змінити, оскільки він вводить цензуру на ведення дискусій у питанні провини поляків за злочини під час Другої світової війни і погіршує відносини з іншими країнами, зокрема Ізраїлем і США.

Провладні депутати наполягали, що законопроект необхідно прийняти з запропонованими поправками.

Як повідомляло "Польське радіо", зокрема, три сенатські комісії без змін підтримали поправку до закону, яка передбачає покарання "за спроби перекласти відповідальність за нацистські злочини проти євреїв на польську державу".

Нагадаємо, 26 січня польський Сейм підтримав поправку до закону про Інститут нацпам'яті. На її основі вводиться покарання за приписування польському народу злочинів, скоєних Третім Рейхом та інших злочинів проти людства, світу і військових злочинів, а також "за пропаганду бандерівської ідеології". Покарання передбачає штраф або позбавлення волі терміном до трьох років.

Ідеться про період 1925-1950 років і дії, пов'язані із застосуванням "насильства, терору або інших форм порушення прав людини проти окремих осіб або груп людей". Конкретніше - про участь українських націоналістів у знищенні євреїв і вбивствах поляків на Волині та в сусідніх регіонах.

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив після цього, що "під дію закону потраплять не тільки українські автори, але і польські - ті, хто писали про УПА, не вважаючи її діяльність злочинною".

У МЗС України про закон висловлювалися критично. Також цей закон викликав хвилю обурення в Ізраїлі - проти нього висловилися прем'єр-міністр, президент, міністри і депутати кнесету від коаліції і опозиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram