ГоловнаСвіт

В Ірані вперше за 40 років шириться рух проти хіджабів

Перша така акція відбулася ще у грудні. "Дівчину з вулиці Енгелаб" затримала поліція.

В Ірані розвивається рух поодиноких протестів проти хіджабів. У понеділок 29 січня відразу кілька жінок з непокритими головами піднялися на трансформаторні будки на вулицях Тегерана, розмахуючи намотаними на палицю хустками на зразок прапора.

Як передає Російська служба Бі-бі-сі, це перший такий масовий виступ проти обов'язкового носіння хустки з часів революції 1979 року.

Перша така акція відбулася ще у грудні - активісткою, яка зважилася на такий крок, стала 31-річна Віду Мовахед, мати півторарічної дівчинки. 27 грудня жінка вилізла з розпущеним волоссям на будку на проспекті Енгелаб в Тегерані, розмахуючи хусткою немов прапором. Її фотографії і відео широко розійшлися у соціальних мережах.

За повідомленнями правозахисників, жінка була затримана поліцією, звільнена і потім повторно заарештована. Хештег з питанням "Де вона?" перською мовою був використаний у "Твіттері" понад 28 тисяч разів.

Як розповіла відома в Ірані правозахисниця і адвокат Насрін Сотоудех, молоду жінку звільнили тільки в неділю 28 січня. Відразу після цього, у понеділок 29 січня, акцію Віди Мовахед повторили, щонайменше, ще три жінки. Їхні фотографії з хештегом, який можна перекласти як "дівчата з вулиці Енгелаб", стали одним із трендів у "Твіттері".

Як повідомляє Насрін Сотоудех, жінка, яка стала на ту ж саму будку, що і Мовахед, також була затримана поліцією. Незабаром після цього на знак підтримки руху жителі міста почали залишати на будці квіти.

Обов'язкове носіння хустки у публічних місцях пропонується законами Ірану - порушницям загрожує арешт.

Разом з тим мешканки країни послідовно відстоюють свою свободу з'являтися з непокритою головою, наприклад, за кермом автомобіля, аргументуючи це тим, що салон машини є приватним простором.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram