ГоловнаСвіт

Експерти ОЗХЗ встановили причетність уряду Сирії до хіматак

Влада Сирії заперечує свою причетність до хіматак.

Експерти ОЗХЗ встановили причетність уряду Сирії до хіматак
ОЗХО

Фахівці Організації з питань заборони хімічної зброї (ОЗХО) в рамках лабораторних досліджень показали, що уряд Сирії причетний до хімічних атак проти мирних громадян.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на інформацію дипломатів і вчених, які проводили дослідження.

Лабораторії, які працюють в ОЗХЗ, порівнювали зразки, що їх узяла місія ООН у передмісті Дамаска Гуті після нападу 21 серпня 2013 року, коли сотні мирних жителів загинули від отруєння газом зарин. Цей газ, як стверджували в Дамаску, було передано на знищення в 2014 році.

Під час тестів у зразках з Гути було виявлено такі ж "маркери", що і в зразках, взятих на місцях двох інших хімічних атак - у містах Хан-Шейхун у провінції Ідліб 4 квітня 2017 року і Хан аль-Ассаль, провінція Алеппо, в березні 2013 року.

"Ми порівняли зразки з Хан-Шейхуна, Хан-аль-Ассаля, Гути. У всіх трьох ознаки збігалися", - сказав співрозмовник агентства.

Результати досліджень стали основою звіту ОЗХЗ і ООН у жовтні 2017 року, в якому йшлося про те, що уряд Сирії несе відповідальність за хіматаку в Хан-Шейхуні, в результаті якої загинули десятки людей. Висновки щодо Гути не ввійшли в жовтневий звіт, оскільки вони не були частиною мандата слідчої команди. Проте тепер ці висновки будуть підкріплювати заяви США, Великобританії та інших західних держав, згідно з якими уряд Башара Асада, як і раніше, володіє і використовує заборонені боєприпаси, порушуючи кілька резолюцій Радбезу ООН і Конвенції про заборону хімічної зброї.

Влада Сирії заперечує свою причетність до хіматак. У рамках американсько-російської угоди після нападу в Гуті в 2013 році Дамаск приєднався до ОЗХЗ і погодився назавжди ліквідувати свою програму хімзброї, включаючи знищення запасів промислових хімічних речовин в обсязі 1300 тонн, які тепер пов'язують з атакою в Гуті. Однак інспектори ОЗХЗ знайшли докази поточної програми хімзброї в Сирії, в тому числі систематичного використання бочкових бомб з хлором і зарином.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram