ГоловнаСвіт

США почнуть вводити санкції за оборонні угоди з Росією

Сьогодні Мінфін США має подати список росіян, наближених до Путіна.

США почнуть вводити санкції за оборонні угоди з Росією
Фото: EPA/UPG

З понеділка, 29 січня, США почнуть вводити санкції проти фізичних осіб і компаній з будь-якої країни світу, які будуть укладати "великі" контракти з підприємствами оборонного сектора Росії.

Визнавати угоди "великими" буде американська сторона. На набуття законом чинності звернуло увагу РБК.

Про право американської влади вводити санкції починаючи з 29 січня йдеться в законі "Про протидію ворогам Америки через санкції", який президент США Дональд Трамп підписав на початку серпня 2017 року. Роз'яснення про це також дав Держдепартамент США в жовтні.

Для цього відомство залишило спеціальний список російських оборонних підприємств. До нього увійшли 39 компаній, у тому числі "Рособоронекспорт" - монополіст на російському ринку продажу озброєнь за кордон. Відповідно до закону, США можуть ввести санкції проти будь-якої фізособи або компанії в будь-якій країні світу, які після 2 серпня укладали угоди з підприємством зі списку Держдепу.

При цьому під загрозу санкцій потрапляють не тільки зарубіжні підприємства і громадяни, а й російські компанії. Зокрема, через це "Альфа-банк" на початку січня повідомив підприємствам російського оборонно-промислового комплексу (ОПК), що відмовляється їх обслуговувати через загрозу санкцій.

У 2017 році, за словами джерела "Интерфаксу", Росія продала озброєнь на $14 млрд.

29 січня Мінфін США має подати список людей, наближених до президента РФ Володимира Путіна. Він отримав умовну назву "кремлівська доповідь". Проти людей з цього списку США можуть ввести персональні санкції.

У вересні Bloomberg писав, що під санкціями можуть виявитися найбільші російські банки, які співпрацюють з оборонними підприємствами, зокрема, Сбербанк і ВТБ. За інформацією агентства, через загрозу санкцій російська влада замислювалася про створення окремого банку для оборонних контрактів. Про реалізацію цієї ідеї стало відомо 18 січня. Опорний банк для держоборонзамовлення буде створений на базі Промсвязьбанка. У грудні минулого року Центробанк оголосив про його санацію. Очолить опорний банк керівник Російського експортного центру Петро Фрадков.

Як повідомляла раніше NYT, російські олігархи через лобістів у Вашингтоні намагаються не потрапити в санкційний список США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram