ГоловнаСвіт

Карта даних з фітнес-додатків розкрила секретні бази США

Гаджети для американських військових закупив Пентагон.

Карта даних з фітнес-додатків розкрила секретні бази США
Данные об использовании фитнес-приложений в провинциальных районах Афганистана
Фото: strava.com

Інтерактивна карта, яка "підсвічує" маршрути людей, котрі використовують фітнес-гаджети, такі як Fitbit і Jawbone, розкриває "інформацію про локації і діяльність американських військових баз", повідомляє The Washington Post.

Йдеться про карту The Global Heat Map, створену компанією Strava, що працює з GPS. Для створення карти компанія використовувала супутникові дані про місцезнаходження і пересування користувачів фітнес-трекерів за два роки: з 2015-го по 2017-й. На карті підсвічуються чотири типи активності: поїздки на велосипедах, біг, водні та зимові види фізичної активності.

Strava стверджує, що має 27 млн користувачів по всьому світу. Серед них - користувачі популярних фітнес-гаджетів Fitbit і Jawbone, а також підписники власного додатка компанії.

"У зонах військових дій і пустелях у таких країнах, як Ірак і Сирія, карта майже повністю темна - крім невеликих місць активності. Наближення до таких зон показує, що це американські військові бази", - зазначає Washington Post. Представник Центрального командування США полковник ВПС Джон Томас повідомив, що військові вивчають можливі наслідки розкриття таких даних.

Пентагон просував використання фітнес-трекерів Fitbit: 2013 року відомство закупило військовослужбовцям 2,5 тис. трекерів у рамках кампанії боротьби з ожирінням.

The Global Heat Map була опублікована в листопаді 2017 року, але увагу громадськості до неї було привернено в січні. Першим те, що американські бази на Близькому Сході "підсвічені, як різдвяна ялинка", зауважив австралійський студент Натан Русер, який вивчає міжнародну безпеку.

Фактично на карту нанесено всі маршрути людей, які використовували фітнес-гаджети в районі американських військових об'єктів, завдяки чому на карті можна побачити, наприклад, докладну карту американської бази в Кандагарі (Афганістан). Журналіст видання Daily Beast Адам Раунслі зауважив значне число проявів фізичної активності поряд з гаданою базою ЦРУ в Могадишо. Журналіст New Yorker виявив місце розташування бази Сил спеціальних операцій США в регіоні Сахель в Африці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram