ГоловнаСвіт

Постпред Франції при ООН попередив про можливий розпад Сирії

У Парижі впевнені, що Сирія стоїть на роздоріжжі.

Постпред Франції при ООН попередив про можливий розпад Сирії
Турецкие танки в Сирии
Фото: EPA/UPG

Ситуація в Сирії може призвести до її розпаду, заявив постійний представник Франції при ООН Франсуа Делаттр, коментуючи рішення Туреччини почати окрему військову операцію в країні.

Про це повідомляє The Associated Press.

За словами Делаттра, Сирія перебуває "на роздоріжжі", а найгірший сценарій розвитку подій - це фрагментація й етнічні чистки в країні. Він зазначив, що ще можна домогтися мирного врегулювання ситуації.

"Якщо питання полягає в тому, чи важка ситуація - то так, у цьому немає жодних сумнівів. Я твердо переконаний, що країна стоїть на роздоріжжі, що можливо найгірше: роздроблення, етнічні чистки, відчай сунітської меншини, що призведе до нової хвилі тероризму, нових гуманітарних трагедій, хвиль міграції... Усе це можливо", - заявив дипломат за підсумками закритої наради Ради Безпеки ООН.

Делаттр також закликав турецьку владу до обережності в операції в Афріні і зазначив, що цей заклик підтримують багато держав. "Якщо ми засукаємо рукави, якщо знайдемо спосіб переконати американців, європейців, росіян та решту діяти в одному напрямку, домагатися миру, то це буде можливо", - сказав він. Дипломат додав, що "єдиний спосіб запобігти похмурому сценарію" - "це всім разом підготуватися до (обговорення ситуації в Сирії під егідою ООН) у Відні й інших дипломатичних заходів, які очікуються цього тижня".

Нагадаємо, що кілька днів тому Франція закликала скликати Раду Безпеки ООН щодо ситуації в Сирії. У Європі стурбовані загостренням конфлікту між курдами і турками, які зараз проводять операцію "Оливкова гілка" в сирійському районі Афрін. Бойові дії ведуться проти формувань курдів - Сил народної самооборони і партії "Демократичний союз". Літаки ВПС Туреччини завдали ударів по більш ніж 170 цілях в Афріні. За даними агентства Рейтер, загинули 18 людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram