ГоловнаСвіт

У Росії месенджерам заборонили повідомляти про співпрацю зі спецслужбами

Влада РФ зобов'язала месенджери надати віддалений доступ до своєї інформаційної системи не пізніше, ніж через три місяці з того дня, як вони отримають відповідне повідомлення ФСБ.

У Росії месенджерам заборонили повідомляти про співпрацю зі спецслужбами
WhatsApp
Фото: EPA/UPG

Уряд Росії заборонив організаторам поширення інформації (месенджерам) розголошувати інформацію про співпрацю з правоохоронними органами.

Про це йдеться в постанові від 18 січня, опублікованій на російському офіційному порталі правової інформації

Постанова вносить зміни в правила взаємодії організаторів поширення інформації в інтернеті з уповноваженими органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність або займаються гарантуванням безпеки.

Месенджери тепер повинні забезпечити "нерозголошення будь-якої інформації про конкретні факти і зміст такої взаємодії третім особам", випливає з постанови. Також уряд заборонив розміщувати за кордоном програмно-технічні засоби, за допомогою яких компанія контактує з держорганами.

У організатора поширення інформації з'явився обов'язок надати віддалений доступ до своєї інформаційної системи не пізніше, ніж через три місяці з того дня, як він отримає відповідне повідомлення ФСБ.

Наприкінці липня президент РФ Володимир Путін підписав закон, який регулює діяльність месенджерів. Згідно з документом, месенджери повинні ідентифікувати користувачів за допомогою номера телефону на підставі договору, який власники додатків повинні укласти з оператором. На вимогу Роскомнагляду вони повинні будуть після отримання повідомлення обмежити доступ користувача або заблокувати канал із протиправною інформацією.

Крім того, в грудні Путін підписав закон, який передбачає штрафи для месенджерів за недотримання російського законодавства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram