ГоловнаСвіт

Молдова підрахує збитки від російської присутності в Придністров'ї

Рахунок вимірюватиметься в мільярдах доларів.

Молдова підрахує збитки від російської присутності в Придністров'ї
Фото: EPA/UPG

Влада Молдови має намір найняти міжнародну юридичну фірму для оцінки збитку від військової присутності Росії в Придністров'ї протягом 25 років. Про це повідомив спікер молдовського парламенту Андріан Канду в інтерв'ю Latvijas Avize. Рахунок, який можуть пред'явити Москві, за його словами, буде вимірюватися в мільярдах доларів.

Як повідомляє місцеве видання NewsMaker, Канду заявив, що в Придністров'ї незаконно перебувають близько 2000 російських військовослужбовців, яких у Кишиневі вважають окупаційними силами. "Російські військові підрозділи становлять загрозу безпеці, оскільки це незаконна військова присутність, така сама, як перебування російської армії в Абхазії, Південній Осетії та Східній Україні", - сказав молдовський спікер.

Латвійський журналіст також запитав Канду, чи не збирається молдовська влада пред'явити Росії рахунок і за радянський період. На це спікер відповів, що в Молдові це чутлива проблема, і суспільство розколоте в ставленні до радянського минулого. "Але це правда, що наші люди постраждали від депортацій, голоду та інших злочинів, скоєних комуністичною владою. Можливо, ми ще раз створимо комісію для розрахунку репарацій", - додав він.

Нагадаємо, що Молдова послідовно просуває зусилля, спрямовані на виведення російських військ і озброєнь зі своєї території з Придністровського регіону.

У листопаді 2016 року Молдова та Україна почали перемовини про маршрути виведення військ РФ із Придністров'я. Далі потрібно буде переконати Росію вивести своїх військових.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram