ГоловнаСвіт

Площа біля посольства РФ у США отримає ім'я Нємцова в річницю його вбивства

25 лютого в Москві пройде марш у пам'ять про Нємцова.

Площа біля посольства РФ у США отримає ім'я Нємцова в річницю його вбивства
Фото: Сергей Нужненко

Площу перед посольством Росії у Вашингтоні до 27 лютого перейменують на честь російського опозиційного політика Бориса Нємцова, убитого 27 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту недалеко від Кремля в Москві.

Про це повідомив колишній співголова партії ПАРНАС, голова фонду Бориса Нємцова Володимир Кара-Мурза-молодший на своїй сторінці в Facebook.

"Окремим рішенням міська рада Вашингтона одностайно проголосувала за прискорений порядок прийняття законопроекту про площу імені Бориса Нємцова перед посольством Росії. Перейменування набуде чинності до 27 лютого", - написав Кара-Мурза. Квартал 2600 на Вісконсин-авеню, розташований між вулицями Девіс і Едмунс, буде перейменовано в "Нємцов-плазу".

У лютому 2017 року назвати територію поряд із російським посольством ім'ям Нємцова запропонував сенатор Марк Рубіо. Цю пропозицію на початку грудня розглянула міська рада Вашингтона. У засіданні брала участь донька Нємцова Жанна.

Напередодні голова ради муніципальних депутатів Красносільського району Москви Ілля Яшин анонсував проведення 25 лютого маршу в пам'ять про Нємцова. "У встановлені законом терміни в мерію буде подано заявку на проведення акції. Запланований маршрут: від Пушкінської площі бульварами до проспекту академіка Сахарова", - повідомив опозиціонер. Минулого року марші пам'яті Нємцова 26 лютого відбулися в кількох російських містах. У Москві, за даними "Білого лічильника", в них узяли участь близько 15 тис. осіб. Поліція нарахувала п'ять тисяч учасників.

У червні 2017 року Колегія присяжних визнала винуватими в убивстві Нємцова Заура Дадаєва, Анзора і Шадіда Губашевих, Тамерлана Ескерханова і Хамзата Бахаєва. У матеріалах суду йшлося, що Дадаєв у день убивства стежив за Нємцовим, а потім кілька разів вистрілив у нього. Дадаєва засудили до 20 років колонії суворого режиму, а іншим обвинуваченим призначили терміни від 11 до 20 років. Донька Нємцова після винесення вироку заявила, що вважає вбивство батька нерозкритим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram