ГоловнаСвіт

Кількість затриманих протягом протестів в Ірані може сягати 3700

На волю вже випустили близько 200 затриманих, більшість із яких - студенти.

Кількість затриманих протягом протестів в Ірані може сягати 3700
Протесты в Иране
Фото: EPA\UPG

Депутат парламенту Ірану Махмут Садегі заявив у вівторок, 9 січня, що кількість затриманих правоохоронцями під час масових протестів могла сягати 3700 осіб, передає DW.

Садегі, якого зараховують до крила реформаторів, при цьому послався на списки, які є в поліції і спецслужб, повідомляє агентство dpa.

Раніше кількість затриманих оцінювали в 1000-1800 осіб.

Депутат заявив, що сім'ям затриманих демонстрантів повинні негайно повідомити про їхню долю. Комісія парламенту країни з громадянських свобод звернулася до міністерства юстиції з проханням про доступ до затриманих.

Тим часом на волю вже випустили близько 200 затриманих, більшість із яких - студенти. Очікується, що процес звільнення триватиме, але правоохоронці запевнили, що він не буде стосуватися підбурювачів протестів і тих, кого звинувачують у заворушеннях. На членів Організації моджахедів іранського народу, яких звинувачують у підбурюванні до протестів, може очікувати навіть смертна кара.

Раніше один з провідних ультраконсервативних представників вищого духовенства Ірану Ахмад Хатамі закликав вважати демонстрантів ворогами ісламу.

"Їм не повинно бути прощення", - заявив він.

Протести в Ірані почалися відразу в низці міст 28 грудня. Спочатку вони були спрямовані проти економічної політики Тегерана і зростання цін, проте згодом учасники акцій почали висловлювати невдоволення урядом і духовним керівництвом країни.

Згодом в країні почалися й акції на підтримку уряду, в яких брали участь десятки тисяч людей. Згідно з офіційними даними, під час антиурядових протестів загинули 22 людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram