ГоловнаСвіт

Українці увійшли до п'ятірки лідерів із здобуття Blue Card в Німеччині

Більше дозволів на роботу отримують тільки громадяни Індії, Китаю і Росії.

Українці увійшли до п'ятірки лідерів із здобуття Blue Card в Німеччині
Фото: EPA/UPG

У першому півріччі 2017 року біля 11 тисяч висококваліфікованих фахівців з країн, що не входять в ЄС, приїхали в Німеччину за "синьою карткою" - європейським аналогом американської Green Card.

Як повідомляє "Немецкая волна", 4,4% з них - це українці (тобто близько 500 осіб). Це четвертий показник після Індії, Китаю і Росії.

У порівнянні з іншими європейськими країнами Німеччина є безперечним лідером у залученні висококваліфікованих іноземних фахівців за цією програмою полегшеного працевлаштування. У 2016 рік 95% всіх виданих в Європі "синіх карт" припали на німецький ринок праці. За Німеччиною стоїть Італія і Австрія. Можливість оформити Blue Card для роботи в Німеччині з'явилася у іноземців з 1 серпня 2012 року. За допомогою цієї програми німецькі політики сподіваються частково вирішити проблему з дефіцитом кадрів.

Претендувати на "синю карту" можуть фахівці з дипломом про вищу освіту, які уклали трудовий договір з німецьким роботодавцем. При цьому повинен бути гарантований річний заробіток як мінімум 50800 євро (до вирахування податків). Для представників найбільш затребуваних спеціальностей, зокрема, вчених, лікарів, інженерів, програмістів він може бути нижчим: мінімальна межа становить 39624 євро.

"Синя карта" видається на чотири роки. При збереженні трудових відносин вже після трьох років фахівець може оформити німецький вид на проживання. Якщо іноземний фахівець володіє німецькою мовою на рівні B1, то отримати вид на проживання можна вже після двох років перебування в Німеччині за програмою Blue Card.

Нагадаємо, що Україна також входить в трійку лідерів за кількістю заявок на Green Card. Крім того, українці кілька років поспіль займають перше місце за здобуття дозволів на проживання в ЄС (в основному це пов'язано з великою трудовою міграцією в Польщі)

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram