ГоловнаСвіт

WikiLeaks виклала в Мережу скандальну книгу про Трампа

Google вже заблокував можливість скачати книгу.

WikiLeaks виклала в Мережу скандальну книгу про Трампа
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Організація WikiLeaks виклала у вільний доступ книгу журналіста Майкла Вольфа "Вогонь і лють: в Білому домі Трампа", за що її можуть звинуватити в порушенні авторських прав.

Про це повідомляє Chicago Tribune

"Книга у твердій обкладинці, яка коштує 18 доларів на Amazon, раптово виявилася у вільному доступі на сторінці WikiLeaks у Twitter", - ідеться в повідомленні.

Як зазначено, організація опублікувала лінк на книгу "Вогонь і лють: в Білому домі Трампа" в форматі PDF, збережену на Google-диску. Через це WikiLeaks можуть притягнути до відповідальності за порушення авторських прав.

"Якщо я завантажую неавторизовану копію книги на веб-сайті і поширюю це посилання, то це є прямим порушенням авторських прав. З іншого боку, якщо хтось інший завантажує якийсь файл, порушуючи авторські права, і я просто ділюся твітом, то навряд чи це буде прямим порушенням", - зазначив професор юридичного університету штату Пенсильванія Шіам Балганеш, який спеціалізується на законодавстві в сфері авторського права та інтелектуальної власності. В останньому випадку, за його словами, відповідальність лягає на того, хто опублікував файл і завантажив його.

Юрист припускає, що книгу могла завантажити третя сторона, а WikiLeaks - поділитися посиланням. За його словами, тільки посилання на несанкціонований уміст не є прямим порушенням авторських прав. Однак це не означає, що WikiLeaks не можна притягнути до відповідальності, переконані експерти.

Тепер збитки від публікації книги у вільному доступі оцінюють більш ніж у $150 тис.

Книга "Вогонь і лють: в коридорах Білого дому Трампа" (Fire and Fury: Inside the Trump White House) написана на основі 200 інтерв'ю. У ній серед іншого наводяться інтерв'ю колишнього головного стратега Білого дому Стіва Беннона, який зробив величезну кількість неприємних для Трампа заяв. Наприклад, він назвав "зрадою" зустріч між сином Трампа і групою росіян напередодні президентських виборів 2016 року, яку в рамках розслідування про можливе втручання Росії в американські вибори зараз вивчає спеціальний прокурор Роберт Мюллер.

У книзі Вольфа наводяться сенсаційні заяви, зокрема про те, що команда Дональда Трампа була шокована і налякана, коли з'ясувалося, що він переміг; його дружина Меланія в ніч підрахунку голосів ридала - "і не від щастя"; Трамп був злий, що головні знаменитості проігнорували його інавгурацію; потрапивши в Білий дім, президент вирішив, що він його дратує і навіть трохи лякає; Іванка Трамп глузувала зі стилю зачіски батька і часто розповідала друзям, як він цього добивається.

Прес-секретар Білого дому Сара Сандерс назвала книгу "брудною таблоїдною вигадкою", наповненою брехливою і недостовірною інформацією, отриманою у людей, які не мають доступу до президента або впливу в Білому домі.

Адвокати Трампа в офіційному повідомленні стверджують, що розглядають можливість звернення до суду з позовом за звинуваченням у наклепі.

На цей момент книгу скачати не можна, Google заблокував таку можливість.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram