ГоловнаСвіт

Посол Ірану в ООН заявив, що протести в країні організували з-за кордону

Конкретних звинувачень іранський посол не озвучив.

Посол Ірану в ООН заявив, що протести в країні організували з-за кордону
Заседание Совета безопасности ООН
Фото: UN Photo/Kim Haughton

Посол Ірану в Організації Об'єднаних Націй заявив, що його уряд має "тверді докази", що протести в країні "дуже чітко організовані з-за кордону". Про це він заявив під час засідання Радбезу ООН, скликаного за ініціативою США для обговорення масових протестів в Ірані, яке відбулося вчора, 5 грудня, пише Reuters.

Іранський посол Голамали Хошроу також заявив, що Сполучені Штати зловживають повноваженнями постійного члена Радбезу, закликаючи до зустрічі для обговорення протестів.

"На жаль, незважаючи на стійкість деяких його членів, ця рада дозволила собі бути неправомірно вимушеною нинішньою адміністрацією США провести нараду з питання, яке виходить за рамки її мандата", - сказав Хошроу.

Зі свого боку, американський постпред при ООН Ніккі Гейлі закликала членів Радбезу підтримати "заклик іранського народу" і заявила, що США будуть стежити за діями уряду Ірану.

Також посол Росії в ООН Василь Небензя заявив, що Сполучені Штати зловживають платформою Ради Безпеки, і ця зустріч була спробою використати нинішню іранську ситуацію для підриву іранської ядерної угоди, якій протистоїть адміністрація США.

Нагадаємо, 5 січня Рада безпеки ООН зібралася на перше у цьому році засідання, терміново скликане США у зв'язку з протестами в Ірані.

Акції протесту в Ірані тривають більш ніж тиждень одночасно в десятках міст країни. Демонстранти підпалюють техніку поліції і будівлі місцевих органів влади, виступаючи проти диктатури верховного лідера країни Алі Хаменеї.

За час протестів загинули щонайменше 20 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram