ГоловнаСвіт

"Коммерсантъ" дізнався про знищення семи російських літаків у Сирії

Офіційно Міноборони РФ втрат не визнає.

"Коммерсантъ" дізнався про знищення семи російських літаків у Сирії

31 грудня 2017 року бойовики в Сирії обстріляли російську авіабазу в Хмеймімі з мінометів, у результаті чого Росія втратила чотири бомбардувальники Су-24, два винищувачі Су-35С, транспортний літак Ан-72, пише газета "Коммерсантъ" із посиланням на два військово-дипломатичні джерела.

Співрозмовники газети додали, що понад десять військовослужбовців могли постраждати.

Видання називає це "однією з найсерйозніших подій" за весь час російської операції в Сирії.

Газета пише, що Міністерство оборони РФ не коментувало подію, а повідомило тільки про катастрофу вертольота Мі-24. У відомстві заявили, що під час перельоту 31 грудня з Хмейміма в інший район Сирії розбився вертоліт Мі-24, загинули два пілоти, а бортмеханік борту отримав травми, його пізніше евакуювали. Причиною події військові назвали технічну несправність, у Міноборони підкреслили, що вертольоти не обстрілювали.

Група розслідувачів Conflict Intelligence Team написала у своєму Telegram після виходу матеріалу газети, що жодне угруповання за минулі кілька днів не взяло на себе відповідальність за подію. Крім того, в CIT зазначили, що ніхто з місцевих жителів не опублікував відео чи фото наслідків обстрілу російської бази, хоча досі "фотографії наслідків інцидентів поблизу з авіабазою Хмеймім швидко опинялися в соціальних мережах".

До цього, 27 грудня, російське агентство "Интерфакс" і арабське AMN повідомили про те, що на російську авіабазу в Сирії була здійснена ракетна атака. Встановлені на Хмеймімі засоби ППО, повідомлялося тоді, змогли збити дві ракети, третя до авіабази не долетіла. Пізніше офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова назвала подію "провокацією терористів" і розповіла про заклопотаність Москви тим, що у бойовиків з'являється "нове озброєння".

Президент РФ Володимир Путін 11 грудня відвідав Хмеймім, де наказав вивести частину російського угруповання. Міністр оборони Сергій Шойгу 22 грудня відзвітував про виконання цього наказу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram