ГоловнаСвіт

У Росії опозиціонера оштрафували на $500 за "мітинг під виглядом свята" (оновлено)

"Для них важливо задавити будь-які протести і будь-яку активність".

У Росії опозиціонера оштрафували на $500 за "мітинг під виглядом свята" (оновлено)
Илья Яшин
Фото: Макс Левин

Голову ради депутатів Красносільського району Москви, опозиціонера Іллю Яшина затримали біля його будинку.

Про це повідомив телеканалу "Дождь" сам Яшин. 

За його словами, його "підстерегли" п'ятеро співробітників поліції і везуть в ВВС по Красносільському району. "Я навіть не можу уявити, як довго вони там стояли", - зазначив Яшин.

Офіційно звинувачень йому пред'явлено не було, але він передбачає, що йдеться про організацію акції 24 грудня. І що стосовно нього в підсумку буде складено протокол за ст. 20.2 КоАП (порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування).

"Я припускаю, що за цим стоїть мерія. Для них важливо задавити будь-які протести і будь-яку активність", - зауважив Яшин.

У неділю, 24 грудня, в Лермонтовському сквері Москви відбулися збори жителів, які організував Яшин. Спочатку політик планував провести муніципальне свято "День вільних виборів", проте поліція не дозволила організаторам встановити сцену.

Влада Москви виступала проти рішення Яшина провести муніципальне свято. Після того, як він оголосив про плани провести зустріч у такому форматі, в мерії повідомили, що рішення потрібно узгоджувати. Яшин стверджує, що має право як муніципальний депутат проводити відповідні заходи без узгодження з мерією.

"День вільних виборів" відвідали близько 350 чоловік, нікого з учасників заходу не затримали.

Оновлення. Як і припускав Яшин, його визнали винним у порушенні правил проведення масових заходів (частина 2 статті 20.2 КоАП РФ). Міщанський районний суд Москви оштрафував його на 30 тисяч рублів (близько 500 доларів), пише "МедиаЗона".

Опозиціонер Олексій Навальний прокоментував судове рішення, зазначивши, що Яшина "незаконно притягли до відповідальності за роботу в інтересах виборців".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram