ГоловнаСвіт

Угорщина продовжує блокувати євроатлантичну інтеграцію України, - Пристайко

"Це небезпечна і непродуктивна позиція", - підкреслив голова місії України при НАТО.

Угорщина продовжує блокувати євроатлантичну інтеграцію України, - Пристайко
Вадим Пристайко
Фото: Укринформ

Незважаючи на позитивні для України висновки Венеціанської комісії щодо відповідності мовної статті закону про освіту міжнародним зобов'язанням, Угорщина продовжує блокувати євроатлантичну інтеграцію Києва.

Про це голова місії України при НАТО Вадим Пристайко заявив в інтерв'ю "Укрінформу".

"Повинен визнати, що Угорщина не так читає висновки Венеціанської комісії, як всі інші. Особливо це відчувається в публічній площині. У непублічному вимірі, я вважаю, що угорська сторона зробила певні висновки, але, на жаль, їх результати зовсім інші, ніж очікували ми. Зближення позицій не спостерігається. Готовності йти на двосторонні домовленості теж", - сказав посол.

За словами Пристайка, втративши надію на застосування потужного міжнародно-правового важеля проти України, яким міг би стати негативний висновок Венеціанської комісії, Угорщина не відступила, а навпаки - заявляє про готовність йти до кінця, захищаючи "інтереси закарпатських угорців".

"Це небезпечна і непродуктивна позиція", - підкреслив голова місії України при НАТО.

Нагадаємо, раніше, 11 грудня, Європейська комісія "За демократію через право", більше відома як Венеціанська комісія, опублікувала рішення про мовні положення Закону України "Про освіту".

Верховна Рада 5 вересня 255 голосами прийняла Закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 28 вересня закон набув чинності.

Закон передбачає, що діти, які підуть у школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу предмети повинні викладати українською мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram