ГоловнаСвіт

Меркель поцікавилася у Путіна причинами виведення російських офіцерів з СЦКК

Лідери країн висловилися на користь швидкого обміну заручниками.

Меркель поцікавилася у Путіна причинами виведення російських офіцерів з СЦКК
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін поговорив по телефону з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Під час обговорення кризової ситуації на південному сході України Меркель цікавилася причинами виведення російських офіцерів зі складу СЦКК, повідомляє прес-служба Кремля.

"Путін, зокрема, зазначив, що українська влада тривалий час шляхом різних обмежень і провокацій цілеспрямовано ускладнювала умови перебування наших військових і виконання ними своїх обов'язків", - йдеться в повідомленні.

Сторони домовилися продовжити обговорення відкритих питань, вирішення яких необхідне для відновлення повноцінної роботи СЦКК.

Відзначається, що Путін і Меркель висловилися на користь швидкої реалізації ініціативи щодо взаємного обміну заручниками, а також підтримали оголошене Тристоронньою контактною групою із врегулювання ситуації на Донбасі Різдвяне перемир'я.

Нагадаємо, 18 грудня МЗС РФ оголосило відкликання представників Росії з СЦЦК. Росія заявила, що влада України заблокувала "документальну регламентацію функціонування СЦКК", а також створила "напружену морально-психологічну обстановку" для російських офіцерів, які входили в центр. У зв'язку з цим Україна відкликала своїх представників у СЦКК на підконтрольну територію.

Спецпредставник США в переговорах з питань України Курт Волкер назвав вихід Росії з СЦКК ганьбою. Представник України в робочої підгрупи з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук заявив, що після виходу РФ з СЦКК спроби досягти перемир'я на Донбасі приречені на провал.

20 грудня президент Петро Порошенко запропонував Німеччині та Франції направити своїх представників в СЦКК. Росія, зі свого боку, заявила, що готова повернутися в СЦКК, але на певних умовах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram