ГоловнаСвіт

Британська розвідка впевнена, що "Бук", з якого збили MH17, привезли російські військові

Раніше так виразно про це не говорилося.

Британська розвідка впевнена, що "Бук", з якого збили MH17, привезли російські військові
Фото: sprotyv.info

Британська розвідка впевнена, що зенітно-ракетний комплекс "Бук", з якого влітку 2014 року збили рейс MH17 над Україною, завезли в країну і згодом вивезли російські військові. Про це йдеться в доповіді комітету з розвідки і безпеки парламенту Великобританії з посиланням на Секретну розвідувальну службу (МІ-6).

Зокрема, в доповіді наводиться цитата з документів МІ-6 від 2016 року. У ній йдеться, що "Бук", "без всяких сумнівів", доставили в Україну і потім вивезли саме російські військові.

Нагадаємо, в 2016 році Міжнародна слідча група, яка вивчає обставини кастастрофи Боїнга над Україною, має в своєму розпорядженні незаперечні докази того, що лайнер збито зенітною ракетою серії 9М38 зенітно-ракетного комплексу "Бук". Крім того, в розпорядженні слідства є докази, що дозволяють стверджувати, що місцем запуску ракети було поле в районі смт Первомайський, яке на той час перебувало під контролем проросійських бойовиків.

Згідно з висновками дослідників Bellingcat, 23-25 червня 2014 року 53-тя зенітно-ракетна бригада РФ перевезла деяку техніку з території Росії на позиції поблизу від українського кордону. У числі цієї техніки була і самохідна вогнева установка "Бук", що раніше мала номер 332 і згодом помічена в Україні 17 і 18 липня 2014 року.

Вранці 17 липня 2014 року "Бук 332" виїхав з Донецька на трейлері, попрямувавши на схід  контрольованою сепаратистами територією. У першій половині дня він досяг міста Сніжне. Прибувши в Сніжне, "Бук 332" звантажили з трейлера і він продовжив рух своїм ходом, виїхавши з міста на південь.

"Бук 332" прибув у поле на південь від Сніжного (поруч із селищем Первомайський), звідки випустив ракету, що стала причиною загибелі рейсу MH17.

Потім "Бук 332" зняли на відео вранці 18 липня 2014 року, коли він прямував на схід контрольованим бойовиками Луганськом в напрямку російського кордону.

Транспортування "Бука" контролював генерал-майор Головного розвідувального управління РФ Сергій Дубинський (він же Хмурий).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram