ГоловнаСвіт

У Британії стурбовані спробою Іспанії пов'язати ситуацію навколо Гібралтару з Brexit

Іспанія продовжує пред'являти права на Гібралтар.

У Британії стурбовані спробою Іспанії пов'язати ситуацію навколо Гібралтару з Brexit
Гибралтар
Фото: pixabay.com

Уряд Великобританії стурбований тим, що Іспанія намагається включити питання Гібралтару в дискусію про перехідний період після Brexit.

Про це повідомляє Politico з посиланням на високопоставленого британського чиновника.

Видання зазначає, що на початку переговорів про Brexit уряд Іспанії здобув дипломатичну перемогу, переконавши інші 27 країн-членів ЄС надати Мадриду дієве вето на майбутні торговельні відносини між Великобританією і ЄС та їх вплив на Гібралтар.

Досі Британія вважала, що це стосуватиметься лише майбутніх відносин, угоду про які буде підписано після виходу країни з ЄС.

Лондон наполягає, що стаття 50 договору "про розлучення" (який, як очікують, включає перехідний період і буде підписаний, поки Британія є членом ЄС), повинна розглядати Британію і її заморські території як єдину організацію, а це фактично означає, що Великобританія і Гібралтар рівною мірою підпадають під угоду про перехідний період.

Politico також пише, що сьогодні Єврокомісія випустить свій проект переговорного мандата, в якому буде викладено шляхи переговорів про перехідний період, з метою видачі в подальшому офіційних директив, які затвердить Європейська Рада в березні.

"Якщо британські заморські території не будуть включені в керівні принципи переходу, це буде суцільним протиріччям у власній позиції ЄС. Керівні принципи в квітні дали зрозуміти, що переговори за статтею 50 стосуються наших заморських територій, і цей перехід є частиною цього процесу", - сказав один із британських чиновників.

Гібралтар - це британська заморська територія, розташована на півдні Піренейського півострова. Територія була захоплена в 1704 році англійським адміралом Джорджем Руком і приєднана до Англії за Утрехтським миром 1713 року. Референдум 1967 року показав, що жителі хочуть залишитися під управлінням Британії, але Іспанія продовжує пред'являти права на Гібралтар.

Нагадаємо, в червні 2016 року Гібралтар і Шотландія почали обговорювати збереження членства в ЄС після Brexit.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram