ГоловнаСвіт

Трамп назвав Росію і Китай головною загрозою для США

Водночас США не виключатимуть співпраці з країнами, яких вони вважають своїми головними противниками.

Трамп назвав Росію і Китай головною загрозою для США
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп у понеділок, 18 грудня, представив нову стратегію національної безпеки. Документ визначає три групи сил, що кидають виклик "світовому ладу, стабільності і колективній безпеці".

Як повідомляє Голос Америки, перша група включає такі країни, як Росія і Китай, які прагнуть  створити новий світовий лад і у військовому, і в економічному плані. На думку представників адміністрації Трампа, це може зашкодити чи перешкодити американським інтересам.

До другої групи належать режими-ізгої, такі як Північна Корея й Іран, які хочуть створити зброю масового знищення, одночасно підтримуючи тероризм й іншу дестабілізаційну діяльність.

В останню групу входять транснаціональні терористичні організації та злочинні синдикати.

Представники адміністрації кажуть, що нова стратегія національної безпеки протистоятиме зазначеним силам на світовій арені.

Водночас США не виключатимуть співпраці з країнами, яких вони вважають своїми головними суперниками, включаючи Китай і Росію.

"Конкуренція не означає, що ви також не можете співпрацювати, - заявив ще один можновладний представник адміністрації. - Ми говоримо про співпрацю, взаємну співпрацю".

Наприклад, чиновники вказують, що США бачать у Китаї ключового партнера в зусиллях із приборкання агресії та ядерних амбіцій Північної Кореї, незважаючи на дії Пекіна, які вони характеризують як економічну агресію проти США.

Офіційні особи США вказують на недільну телефонну розмову президента Росії Володимира Путіна і президента Трампа, під час якої російський лідер подякував США і ЦРУ за надану інформацію, яка допомогла запобігти теракту. На думку чиновників, це "добрий приклад наявності спільних інтересів".

Головна сфера конфлікту з Росією пов'язана з тим, що радник президента з національної безпеки Макмастер назвав "складними кампаніями підривної діяльності і дезінформації".

Американська розвідспільнота в січні опублікувала доповідь, що містить висновок про те, що президент Росії Володимир Путін ініціював безпрецедентну "кампанію впливу" на президентські вибори у США 2016 року на користь Дональда Трампа.

Однак можновладні представники адміністрації не повідомили, як нова стратегія національної безпеки відповідатиме на такі виклики, заявивши, що інші суб'єкти, включаючи Китай і терористичні організації, також використовують схожі методи, причому все ширше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram