ГоловнаСвіт

МЗС України у 2018 році остаточно перейде на нову систему оплати житла, зв'язку і дороги дипломатам за кордоном

"Потрібно позбавляти посольства невластивих їм функцій", - зазначив держсекретар МЗС Заяць.

МЗС України у 2018 році остаточно перейде на нову систему оплати житла, зв'язку і дороги дипломатам за кордоном
Андрей Заяц
Фото: надано автором

2018 року більшість посольств України за кордоном перейдуть на систему, коли оплату житла, зв'язку і дороги дипломати здійснюватимуть самостійно, за рахунок отриманих на руки грошових коштів.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua розповів державний секретар МЗС України Андрій Заяць.

"Буквально протягом двох тижнів очікуємо прийняття постанови уряду, з 1 січня поширить цю систему на 90 додаткових установ. Тож до 100-річчя дипломатії будуть охоплені пілотним проектом 100 установ", - сказав держсекретар.

Він пояснив, що цей пілотний проект реалізується вже другий рік у 10 зарубіжних установах. Його суть полягає в тому, що кошти на оренду житла, на сплату мобільної телефонії, на дрібні представницькі витрати, на проїзд у відпустку, на перевезення багажу під час першого приїзду і остаточно від'їзду працівник отримує на руки. "Цей пілотний проект виправдовує себе", - вважає Заяць.

За його словами, філософія цього підходу полягає в тому, що потрібно позбавляти посольства невластивих їм функцій.

"Зараз, на жаль, ми ще живемо в напіврадянській системі, де всі рахують квадратні метри, кіловати, гігакалорії і кілометри. Це вимагає величезної адміністративно-фінансової служби, в апараті і за кордоном. Тому ми даємо працівникові більше свободи, але й покладаємо на нього велику відповідальність за використання цих коштів. через це насправді вивільняться досить значні кадрові ресурси, які ми зможемо спрямувати не на обслуговування, а на виконання основної функції посольств і консульств", - сказав держсекретар.

Він додав, що, крім того, влітку 2017-го вдалося підняти рівень компенсаційних виплат дипломатам за кордоном у валюті на 13%. "Вони (виплати - ред.) не переглядалися з 2010 року. Тут теж був застосований дуже прозорий і справедливий підхід. Ми беремо за основу індекс ООН, який розраховується їхньою адміністративною службою і який відображає вартість життя в усіх країнах світу для експатів", - розповів Заяць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram