ГоловнаСвіт

ФСБ провела лінгвістичну експертизу висловлювань Собчак про Крим

У заяві кандидата в президенти Росії не знайшли заклику до сепаратизму.

ФСБ провела лінгвістичну експертизу висловлювань Собчак про Крим
Фото: EPA/UPG

Федеральна служба безпеки Росії перевірила заяву Ксенії Собчак про те, що Крим належить Україні і не знайшла в словах кандидата у президенти закликів до "сепаратизму".

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

"З точки зору міжнародного права, Крим - український. Крапка. Далі - давайте розмовляти". Ця фраза стала одною з найгучніших заяв Собчак на прес-конференції, коли вона оголошувала про своє висунення в президенти.

На цю заяву відразу звернули увагу Кремль та багато російських депутатів. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав слова Собчак "неправильними за формою і суттю і з точки зору міжнародного права", а лідер ЛДПР Володимир Жириновський закликав порушити проти Собчак кримінальну справу. Депутат Держдуми Наталія Поклонська звинуватила Собчак у "неповазі до людей і до власної батьківщини".

Крім того, висловлюванням Собчак зацікавилися також і у ФСБ. Співробітники служби провели лінгвістичний аналіз фрагмента прес-конференції телеведучої, де вона говорила про Крим. За підсумками експертизи у ФСБ дійшли до думки, що в її словах немає закликів до порушення територіальної цілісності Росії. Експертиза зайняла трохи більше місяця, офіційно про її результати ФСБ не повідомляла.

У штабі Собчак з висновком ФСБ погодилися.

"В її словах дійсно немає закликів, а просто констатується факт про порушення міжнародних зобов'язань Росії", - вважає професор кафедри конституційного та адміністративного права факультету права НДУ ВШЕ, член штабу Собчак Олена Лук'янова.

За її словами, Собчак в цьому випадку не є винятком з точки зору правозастосування, оскільки її слова були юридично коректні: "Ксенія професійна людина, за освітою - журналіст-міжнародник, вона використовує тільки чіткі формулювання і поправляє людей, коли її слова намагаються спотворити".

Нагадаємо, закон про кримінальну відповідальність за заклики до порушення територіальної цілісності був ухвалений в Росії у грудні 2013 року. Після анексії Криму, в 2014 році, покарання за цією статтею було посилено. Тепер за цей злочин можна отримати до чотирьох років в'язниці, а якщо при цьому були використані ЗМІ чи інтернет, то до п'яти років позбавлення волі.

Більшість російських політиків не робили схожих публічних заяв після анексії Криму. Навіть один з головних критиків політики президента РФ Володимира Путіна, Олексій Навальний, не говорив однозначно про приналежність півострова. Він назвав це "нерозв'язною проблемою" і обіцяв провести новий референдум у разі, якщо стане президентом.

Випадок Собчак демонструє подвійні стандарти Росії в правозастосуванні, вважає голова міжнародної правозахисної групи "Агора" Павло Чіков. "Добре, що Ксенії вдалося уникнути кримінального переслідування, але просто зараз у Криму в суд передано справу кримськотатарського активіста Сулеймана Кадирова, який сказав точно те ж саме, що Собчак", - зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram