ГоловнаСвіт

Ліга арабських держав закликала США відмовитися від рішення щодо Єрусалима

ЛАД вирішила рішення Трампа "недійсним, таким, що не має юридичної сили".

Ліга арабських держав закликала США відмовитися від рішення щодо Єрусалима
Лига арабских государств
Фото: EPA/UPG

Ліга арабських держав (ЛАД) виступила проти рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю, оскільки це може призвести до посилення насильства в регіоні.

Про це повідомляє агентство Рейтер

У заяві ЛАД, яке було прийнято за підсумками засідання в Каїрі, йдеться, що рішення Трампа - "небезпечне порушення міжнародного права". У документі воно називається недійсним, що не має юридичної сили.

На думку арабських держав, рішення "підсилює напруженість, розпалює гнів і загрожує втягти регіон в більше насильство і хаос". Ліга має намір домогтися, щоб Рада безпеки ООН скасувала дії Трампа. Про економічні санкції щодо США в заяві не йшлося.

Раніше голова МЗС Лівану Джебран Басіль закликав арабські країни ввести економічні санкції проти США через рішення Трампа. Голова МЗС Палестини Ріяд аль-Малікі заявив, що країна відмовиться від посередництва США у вирішенні конфлікту з Ізраїлем.

Крім того, як повідомляє The Times of Israel, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що "не готовий приймати подвійні стандарти" в питанні визнання Єрусалима від країн Євросоюзу. "Я чую звідти голоси, які засуджують історичну заяву президента Трампа, але я не чую засудження ракет, запущених в бік Ізраїлю", - сказав він.

Нагадаємо, 6 грудня американський президент Дональд Трамп заявив, що США офіційно визнають Єрусалим столицею Ізраїлю, і висловив намір перенести в це місто посольство США в цій країні. Рішення Трампа не прийняли ні європейські партнери, ні арабські держави.

За останніми даними, в результаті зіткнень через статус Єрусалима в Ізраїлі постраждали 1,1 тис. осіб. Найактивніші сутички - на окупованому Ізраїлем Західному березі Йордану.

Ізраїль оголосив про контроль над Єрусалимом в 1967 році після Шестиденної війни. При цьому Палестина вважає східну частину міста своєю столицею і звинувачує Ізраїль в її окупації.

У минулому році Радбез ООН прийняв резолюцію, яка наголошує, що організація не визнаватиме підсумків шестиденної війни 1967 року, під час якої Ізраїль анексував Східний Єрусалим. Палестина вважає, що ця частина міста повинна вважатися столицею палестинської держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram